Kinderopvang wordt in 2024 duurder: de uurprijs gaat flink omhoog

05.12.2023 10:36

De kinderopvang wordt duurder volgend jaar. Dat komt omdat de uurprijs omhoog gaat.

Het bedrag dat de overheid vergoedt, hangt af van de soort opvang. In 2024 zijn de maximale vergoedingen per uur. De Tweede Kamer heeft een voorstel (amendement) aangenomen om maximale uurprijzen in 2024 nog extra te verhogen.

Kinderopvang duurder, uurprijs omhoog

Zo kost de dagopvang nu 9,65 euro per uur, maar gaat dat in 2024 omhoog naar een maximale uurprijs van 10,25 euro per uur. De buitenschoolse opvang (bso) kostte 8,30 euro per uur, maar gaat naar een maximale prijs van 9,12 euro per uur. Gastouderopvang kostte 7,24 euro per uur en gaat omhoog naar 7,53 euro per uur.

Toch verschilt het nog per opvang, meldt de Rijksoverheid. ‘De kinderopvang mag zelf de prijs per uur vaststellen. De overheid betaalt een deel mee in de kosten voor de kinderopvang tot een maximaal bedrag per uur.

Je krijgt wel meer toeslag

Is het tarief van de kinderopvang hoger dan de maximale vergoeding? Dan betalen de ouders het bedrag boven de maximale uurprijs zelf. Is het tarief van de kinderopvang lager dan de maximumprijs per uur? Dan krijgen ouders over dat goedkopere uurtarief kinderopvangtoeslag.’ Ouders ontvangen vanaf eind december 2023 de kinderopvangtoeslag op basis van het extra verhoogde maximale uurprijs.

Hoeveel krijg je dan terug? Dat wisselt per gezin. De vergoeding voor de kinderopvangtoeslag hangt af van de hoogte van het gezamenlijke inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Verder vergoedt de overheid maximaal 230 uur per kind, per maand.