Je kind laten huilen om zo te leren zelf in slaap te vallen: werkt het of niet?

01.07.2020 08:08

Het is voor veel ouders een probleem: hoe valt een kind rustig in slaap? Sommige experts zweren erbij: laat je kind even huilen, dan leert het vanzelf wel goed en zelfstandig in slaap te komen. Maar werkt dat?

Het kan tegen je moedergevoel ingaan: je kind krijst het uit, en jij ‘mag’ er niet naartoe om te troosten, omdat dit zou helpen bij het aanleren van zelf in slaap vallen.

Volgens orthopedagoog Loes Waanders is het totale onzin, deze ouderwetse ’truc’. Zeker als je kind nog jong is en altijd gewend is om bij jou in slaap te vallen, kun je niet zomaar overstappen op deze ‘harde methode’. “Dat advies van maar laten huilen tot ze vanzelf stil worden is achterhaald en raad ik niet aan. Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby’s ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig.”

Hoe je het dan wel aanpakt? Loes: “Blijf in geval van huilen geruststellen. Dat kan fysiek  – aaien – maar ook verbaal door te sussen en neuriën. Dit bouw je af door letterlijk steeds wat meer afstand in te bouwen waarbij je observeert hoe je baby hierop regeert. Je start bijvoorbeeld eerst met fysiek aaien in het bedje, waarna je overgaat tot verbale geruststelling, vervolgens verbale geruststelling op een meter afstand en zo verder. Volg je intuïtie en het tempo van jouw kind.”

Bron: RTL Nieuws

De leukste babyitems voor jou verzameld: