Mag je je kind borstvoeding geven als je besmet bent met COVID-19?

04.05.2021 10:54

Het coronavirus is voor zwangere vrouwen net even extra spannend. Want: is het gevaarlijk voor je baby? En wat als je net in je kraamtijd of in de eerste maanden met een baby besmet raakt met COVID-19? Mag je dan je baby bijvoorbeeld gewoon borstvoeding geven? 

Het RIVM geeft antwoord op alle vragen die moeders hebben en dat doen ze regelmatig met nieuwe updates.

Er is namelijk steeds meer bekend over het virus. Zo meldt de overheid het volgende:

Verzorging van je pasgeboren baby als je COVID-19 hebt

Contact met je baby versterkt de band tussen ouder en kind. Als een van de ouders of verzorgers COVID-19 heeft, is het belangrijk om bij de verzorging extra maatregelen te nemen. Met de extra maatregelen maak je het risico op besmetting naar je baby zo klein mogelijk. Kinderen worden vaak niet erg ziek van het virus, maar het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje niet besmet raakt.

Lees ook
In déze situaties zou je je moeten laten vaccineren tegen corona in je zwangerschap

Extra maatregelen bij (borst- en fles)voeding en verzorging

Er zijn geen aanwijzingen dat een baby via de borstvoeding besmet kan worden met het virus. Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Je kunt dus prima borstvoeding geven, ook als je COVID-19 hebt.
Bij (borst- en fles)voeding, verzorging en de contactmomenten zoals knuffelen, is het belangrijk om de volgende extra maatregelen te nemen:

  • Zorg voor goede hygiëne, zoals goed je handen wassen bij elke voeding en verzorging.
  • Draag een medisch mondkapje als je dicht bij je baby bent (minder dan 1,5 meter). Het mondkapje kan maximaal drie keer gebruikt worden (of 3 uur achtereen).

Deze aanbevelingen gelden totdat iemand niet meer besmettelijk is en geldt ook voor andere leden van hetzelfde huishouden als zij COVID-19 hebben. Overleg met de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst hoe lang besmettelijkheid duurt.

Ouders/verzorgers die niet besmet zijn, hoeven geen mondkapje te dragen. Wel wordt hen geadviseerd bij elk contactmoment de hygiënemaatregelen goed toe te passen. Heb je klachten die kunnen passen bij COVID-19? Blijf thuis en laat je dan testen. De verloskundige, kraamverzorgende of huisarts kunnen je informeren over het verzorgen van je pasgeboren baby als je COVID-19 hebt.

Bron: RIVM