In déze situaties zou je je moeten laten vaccineren tegen corona in je zwangerschap

24.03.2021 09:22

Omdat er nog niet veel bekend is over de langetermijneffecten van het coronavaccin, wordt aangeraden tijdens je zwangerschap geen vaccinatie te halen. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen waarin je dat wél moet doen.

Zo meldt het RIVM allereerst dat het een veilig vaccin is, voor moeders.

2e prik

‘In onderzoeken zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we de vaccinatie tijdens de zwangerschap op dit moment voor de zekerheid nog af. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren. Ben je zwanger geworden tussen de eerste en tweede vaccinatie, dan adviseren we je om de tweede vaccinatie na de zwangerschap te halen.’

Dan wel doen

Ben je zwanger en heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of het dan toch beter is om je te laten vaccineren.

Een andere reden om te kiezen voor vaccinatie tijdens de zwangerschap is als je op je werk risico loopt op besmetting met het coronavirus. Het advies is om je op je werk zoveel mogelijk aan alle voorschriften te houden, en de juiste beschermingsmiddelen zoals mondneusmaskers te gebruiken. Zo kun je jezelf te beschermen, en beperk je het risico op besmetting.

Als je je laat vaccineren tijdens je zwangerschap verzoeken we je om dit te melden bij Bijwerkingencentrum LarebLareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen   doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

Nog zwanger worden

Dan zijn er vanuit moeders ook nog vragen over vruchtbaarheid en het vaccin. Is het een schadelijk vaccin als je nog zwanger wilt worden in de toekomst? Nee, luidt het antwoord hierop. ‘De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Als je zwanger wil worden via IVF is het  goed om met je gynaecoloog te bespreken wat een goed moment is voor de coronavaccinatie.’

Lees ook
Zwangere Maxime Meiland deelt eerste duidelijke foto van groeiende babybuik

Bron: RIVM

In samenwerking met Mama Magazine