Je baby veilig laten slapen? Déze regels voor slapende baby’s wil je weten

18.05.2023 07:39
baby veilig laten slapen

Zodra je zwanger wordt, stap je in een achtbaan. Wat heb je allemaal nodig? Wat moet je doen? De hormonen schieten alle kant op. Zodra je baby er is, wordt die achtbaan nóg erger. Je voelt liefde, maar ook zorgen. Wat is veilig? Om je daarbij te helpen: déze regels helpen je baby veilig te laten slapen. 

Je baby veilig laten slapen: zo doe je dat

1. Een goede temperatuur 

Veel ouders willen de slaapkamer warm maken en doen de baby dan ook nog een dikke pyjama aan. Dit is niet nodig. Kijk maar naar jezelf: jij slaapt ook het lekkerst in een frisse ruimte. Nu wil je het natuurlijk niet koud maken, bij je kleintje op de kamer, maar de fijnste temperatuur voor de babykamer is de eerste weken rond de 20 graden. Als je kleintje een paar weken oud is, is de beste temperatuur tussen de 16 en 19 graden.

2. Een goede houding 

Wat is een goede slaaphouding voor je baby? De veiligste houding is op zijn ruggetje, totdat-ie zelf kan omrollen. Als je baby zelf kan rollen, kun je ‘m ook prima op zijn buikje laten slapen.

3. Genoeg rookmelders

Is natuurlijk altijd van levensbelang, niet alleen met baby. Genoeg rookmelders. Veel mensen hebben er niet voldoende in huis. Eigenlijk hoor je op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken, een rookmelder te hebben hangen. In een zolder of kelder waar bijvoorbeeld alleen de wasmachine en droger staan, is het niet verplicht, maar: wel een aanrader.

4. Voldoende ruimte 

Knuffelen is natuurlijk het heerlijk, en het liefst zou je zo in slaap vallen. Je kleintje naast je, beetje snuffelen aan z’n haartjes. Toch is dat geen aanrader in verband met verstikking of wiegendood. Het liefst kies je voor een eigen bedje met voldoende ruimte. Als je je baby toch bij je wil hebben, kun je natuurlijk voor een co-sleeper of wiegje naast je bed gaan.

5. Zonder dieren

Alle filmpjes met honden en katten die bij hun mensenbroertje of zusje slapen zijn superschattig, maar toch wordt het afgeraden. Een dier heeft natuurlijk niet door wat-ie doet, dus de kans op stikkingsgevaar bij je baby, is daardoor groter.

6. Veilig matras 

Een veilig matrras, wat is dat? Veel experts raden een stevig matras aan. Dit verkleint de kans op wiegendood of stikkingsgevaar. Bovendien is zo’n matras goed voor de ontwikkeling van de wervelkolom van je kleintje.  Wat dan een stevig matras is? Een stevig matras met een dikte van minimaal acht centimeter. Het hoofdje van je kind moet er niet in weg zakken.

Bron: Famme