In China hoeven vrouwen na de bevalling een maand lang níets te doen: ‘Moeders mogen rusten en worden verwend’

08.11.2021 19:22

Stel je voor dat je je baby baart en daarna een maand lang níets hoeft te doen? Je wordt verwend, gepamperd. Er is 24/7 iemand bij je om voor jou en je pasgeboren baby te zorgen, zodat je kunt rusten, gezond voedsel kunt eten, je baby kunt voeden en gewoon, fysiek kunt herstellen van de bevalling.

Klinkt best aardig, toch? In China doen ze dit gewoon. Een maand lang is de kersverse mama een ware godin.

De maand daarna

De traditie van “Zitten van de maand” of Zuo Yuezi in de Chinese geneeskunde gaat duizenden jaren terug tot de Han-dynastie in China, waar werd erkend dat de maand direct na de bevalling cruciaal is voor de toekomstige gezondheid van de moeder en de pasgeborene. Dit programma is een diepgewortelde traditie geworden in de Chinese cultuur en omvat strikte regels voor de maand na de bevalling, waarvan sommige nog net zo nauw worden gevolgd als 2000 jaar geleden. Het is nu weer hipper dan ooit, met ware luxehotels met artsen op oproep in huis en altijd een verpleegster op de kamer. Gezinnen die zich geen luxe hotel kunnen veroorloven, doen nog steeds een versie van Zuo Yuezi, waarbij de nieuwe moeder bij een familielid logeert, zodat ze die eerste maand alle hulp kan krijgen bij het herstellen en zich op haar baby kan concentreren.

Lees ook
Baargoud is inmiddels gewoon: 38% van de vrouwen krijgt een cadeau na het persen

Een wat moderne versie is misschien niet in een hotel verblijven waarin je alleen maar luiert, maar je kunt wel een aantal dingen in je hoofd houden na je bevalling.

  • Blijf binnen, blijf warm en cosy
  • Eet warme, gezonde dingen en gun jezelf lekkere dingen
  • Slaap, eet, douche of badder en voed je baby, geen televisie of telefoon of andere prikkels
  • Geen bezoek in de eerste weken na de bevalling

Zo kom je volledig tot jezelf en haal je misschien wel alles uit je kraamtijd. Ontspannen is key, en een ontspannen moeder is een… betere moeder. Natuurlijk.

Bron: Motherly