‘Ik kreeg een briefje van de juf omdat ik mijn kind witbrood meegeef. Belachelijk, toch?’

30.01.2024 17:04

Je vult elke ochtend plichtsgetrouw de broodtrommel van je naar school gaande kind: helemaal hoe jullie het willen. Brood, fruit, wat drinken… Sommige juffen vinden wat van de inhoud van die broodtrommels, blijkt.

Zo deelt een moeder haar verhaal dat ze een opmerking kreeg van de juf over het witbrood van haar kind.

‘Ik kreeg een briefje van mijn kind mee naar huis. Er stond een duidelijke boodschap op. Of ik mijn kleuter niet beter bruin brood te eten kon geven in plaats van witbrood, wat de juf had gezien in zijn trommeltje? Ik stond perplex. Dat is toch onze eigen keuze en niet die van die juf? Weet zij veel waarom ik kies voor witbrood? Wat een belachelijke situatie. Ik vind de juf gelijk een stuk minder vriendelijk en ik vermijd haar dan ook als het kan op het schoolplein of in de klas. Ik breng en haal mijn kind, maar ik reageer mooi niet op dat briefje. Idioot gedoe. Alsof iemand anders bepaalt wat mijn kind te eten krijgt.’

Andere moeders begrijpen haar verhaal en proberen haar wel te sussen. ‘De juf bedoelt het vast goed, maar het blijft inderdaad ieders eigen keuze’.

En wat zeggen de experts over witbrood?

Over het algemeen wordt bruin brood vaak beschouwd als een gezondere keuze dan wit brood. Het belangrijkste verschil tussen wit en bruin brood is het type meel dat wordt gebruikt en de mate van bewerking.

Wit brood wordt meestal gemaakt van geraffineerd tarwemeel, waarbij de zemelen en kiemen worden verwijderd. Dit resulteert in een zachter brood, maar het proces verwijdert ook een deel van de voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die in de zemelen en kiemen aanwezig zijn.

Bruin brood daarentegen wordt vaak gemaakt van volkorenmeel, waarbij de hele tarwekorrel wordt gebruikt, inclusief de zemelen en kiemen. Hierdoor bevat bruin brood doorgaans meer voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen, in vergelijking met wit brood.

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Dus, over het algemeen wordt het eten van volkorenproducten, zoals bruin brood, aangeraden boven geraffineerde witte producten. Het is aan de andere kant ook belangrijk om rekening te houden met individuele voedingsbehoeften en voorkeuren.