‘Mijn peuter bijt mijn oudere zoon van 9 jaar. Wat moet de school wel niet zeggen?’

02.02.2024 13:34

Soms zijn er lastige situaties thuis, dan kun je als moeder wel wat advies krijgen. Deze moeder deelt haar verhaal op Facebook in de hoop dat ze wat erkenning krijgt: haar jongste kind bijt haar oudere zoon. En hard ook.

Haar peuter is namelijk een bijter en bijt ook zijn oudere broer.

Kelly: ‘Mijn zoon van 2 jaar is nooit naar de opvang gegaan doordat zijn papa thuis is (vanwege medische redenen). Dus hij is niet gewend om te delen. Dus als zijn oudere broer van 9 wat doet wat in de ogen van hem niet past, wordt hij boos. Meestal alleen door wat te roepen. Maar gisterenavond beet hij plots in de kaak van mijn zoon van 9 jaar. Onmiddelijk tegen mijn zoon van 2 jaar gezegd dat dit niet kan, met een opgeheven stem en hem even op een stoel aan de kant gezet voor time out. Nu was er vanmorgen bij de zoon van 9 goed zichtbare beet op zijn kaak. Ik schaam mij dood want wat zal de school wel niet zeggen enz? Hoe nemen jullie dit aan?’

Waarom bijten kinderen?

Veel moeders begrijpen haar zorgen en leggen haar uit dat ze haar peuter moet leren te delen. Ook moet ze hem goed uitleggen dat bijten pijn doet en absoluut niet kan in huis. Ook hoeft ze zich nog niet gelijk zorgen te maken. Het bijten van kinderen is een gedrag dat vaak voorkomt in de vroege kinderjaren, vooral bij peuters en kleuters. Het kan verschillende oorzaken hebben en is meestal een normaal onderdeel van de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Bij jonge kinderen kan bijten een manier zijn om zich uit te drukken of te communiceren wanneer ze nog niet goed in staat zijn om hun gevoelens of behoeften met woorden over te brengen. Soms bijten kinderen om aandacht te krijgen, zelfs als het negatieve aandacht is. Dit tippen andere moeders haar dan ook: ‘Vraag je peuter op een rustig moment waarom hij bijt. Misschien komt er een eerlijk antwoord uit, en wil hij gewoon gezien worden’.

Hoe om te gaan met bijtgedrag:

  1. Blijf kalm: Het is belangrijk om rustig te blijven en niet boos te reageren. Kinderen zijn vaak op zoek naar reacties en het is belangrijk om niet negatief te versterken.
  2. Onderzoek de oorzaken: Probeer de oorzaken van het bijtgedrag te begrijpen. Is het uit frustratie, communicatie, of om aandacht te vragen?
  3. Leer alternatieve methoden voor communicatie: Leer het kind alternatieve manieren om zich uit te drukken, zoals het gebruik van woorden of gebaren.
  4. Geef positieve aandacht: Zorg voor voldoende positieve aandacht en beloon goed gedrag om te voorkomen dat het kind negatieve aandacht zoekt door te bijten.
  5. Toezicht houden: Houd toezicht op de interacties van het kind met anderen, vooral als het bijten zich herhaaldelijk voordoet.
  6. Leer empathie: Onderwijs het kind over empathie en het begrijpen van de gevoelens van anderen.