Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: waar komt het door?

26.10.2021 11:53

Tijdens je zwangerschap kun je vaker last hebben van hoofdpijn. En soms kan het zelfs migraine worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat je er in je zwangerschap zoveel mee te maken krijgt, ook als je daarvoor nooit zoveel hoofdpijn had? 

Een verloskundige geeft antwoord.

Waarom hebben we hoofdpijn tijdens de zwangerschap?

“Vrouwen zonder migraine kunnen aan het begin van de zwangerschap hoofdpijn krijgen, gekoppeld aan gevoeligheid voor hormonale veranderingen (pieken), maar ook bij vermoeidheid of zelfs misselijkheid in het 1e trimester”, legt Nicolas Dutriaux uit. In het eerste trimester is het dan ook niet heel gek dat je hier last van hebt.

Dat zit zo. Het zwangerschapshormoon HCG (dat gemeten wordt in zwangerschapstesten) bootst TSH na – het schildklierstimulerend hormoon. De schildklier wordt daardoor overprikkeld en moet de aanmaak van andere hormonen stabiliseren. De schildklier is de “gendarme” van hormonen. Aan de andere kant heb je ook je lever, die de boosdoener is van je hoofdpijn. Als een soort “wasmachine” van het lichaam, voert de lever met name een “hormoonzuivering” uit. Er is dus sprake van een voorbijgaande hepatische “overbelasting” aan het begin van de zwangerschap, in verband met hormonale omwentelingen. Gevolg: de “overactiviteit” van de lever kan ook een bron van hoofdpijn zijn.

Lees ook
Geen verhoogd risico op miskraam door Covid-vaccinatie in je zwangerschap, zegt nieuwe studie

Waarschuwing

Volgens de verloskundige “is hoofdpijn buiten de aanpassingsfase van het eerste trimester, en vooral in het derde trimester, een waarschuwingssignaal”. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap moet niet te licht worden opgevat. Het kan gaan om een ​​mogelijke zwangerschapsvergiftiging. Alleen in het eerste trimester kan het nog gaan om wennen aan de verschuivingen in je hormoonspiegel en om redelijk onschuldige spanningshoofdpijn. Houdt het echter langer dan 4 uur aan of komt het voor in combinatie met andere klachten, zoals hoge koorts, verminderd zicht of een snelle gewichtstoename, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

En let op je bloeddruk. “Het is de stijging van de bloeddruk die zorgen baart (BP> 14/9). Hoofdpijn kan dan een mogelijk symptoom zijn van vroege of verergering van pre-eclampsie en zal daarom altijd moeten worden gecontroleerd door een arts”, benadrukt Nicolas Dutriaux.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft, aangezien hoofdpijn een teken kan zijn van uitdroging in het lichaam. “De nieren functioneren al onvoldoende en te weinig vocht maakt het erger. Drinken, dus. En een ontspannende massage kan ook helpen.”

Medicatie

Volgens de verloskundige is paracetamol de standaard pijnstiller voor de behandeling van extreme hoofdpijn tijdens de zwangerschap, maar slik niet zomaar wat. Ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen zijn volledig af te raden na het 2e trimester, vanwege een vitaal risico voor de foetus. Maar voordat je iets van medicatie slikt, raadpleeg eerst je verloskundige. Andere tips zijn voldoende blijven eten, naar buiten gaan voor frisse lucht, buiten een wandeling maken of een rustige omgeving voor jezelf creëeren zonder prikkels.

Bron: Doctissimo