Geen verhoogd risico op miskraam door Covid-vaccinatie in je zwangerschap, zegt nieuwe studie

25.10.2021 10:39

Nieuwe bevindingen tonen aan dat het veilig is om in het eerste trimester te worden gevaccineerd. De risico’s om Covid te krijgen tijdens de zwangerschap zijn groter dan de risico’s van het vaccin.

Terwijl de belangrijkste gezondheidsorganisaties in de VS zwangere vrouwen sterk blijven aansporen om de Covid-19-vaccinatie te nemen, draagt ​​een nieuwe studie bij aan het groeiende aantal bewijzen dat de vaccins inderdaad veilig kunnen worden toegediend tijdens de zwangerschap, zelfs tijdens het eerste trimester.

1e trimester

In de New England Journal of Medicine (NEJM) in oktober 2021 schreef een internationale groep onderzoekers dat na analyse er geen correlatie is tussen het krijgen van de injectie en een toename van het risico op een vroege miskraam. Dus ook al in het eerste trimester, waar eerst nog verwarring over bestond.

“De bevindingen zijn geruststellend voor vrouwen die vroeg in de zwangerschap zijn gevaccineerd en ondersteunen het groeiende bewijs dat COVID-19-vaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is”, zeggen de auteurs van het onderzoek.

Gezien het feit dat zwangere vrouwen en zij die onlangs zwanger waren een veel hoger risico lopen op bijwerkingen en ernstige ziekten door Covid, zijn deze resultaten inderdaad veelbelovend. De nieuwe bevindingen kunnen sommigen overtuigen die vóór de zwangerschap volledig waren gevaccineerd en nu zwanger zijn om een ​​booster-injectie te krijgen. Maar het is geen gemakkelijke beslissing voor veel zwangere vrouwen, die zich zorgen maken over de veiligheid van vaccins.

Lees ook
Het eerste trimester: dit is wat er precies in de eerste 12 weken van je zwangerschap gebeurt

Risico is groter om het te krijgen

Echter, na augustus 2021, dat werd gekenmerkt door een recordaantal sterfgevallen van zwangere mensen als gevolg van Covid, weten we dat de risico’s van het krijgen van Covid tijdens de zwangerschap ruimschoots opwegen tegen de risico’s van het krijgen van het Covid-vaccin. Daarentegen hebben talrijke studies aangetoond dat er na vaccinatie geen grote risico’s zijn ontstaan ​​voor degenen die proberen zwanger te worden, degenen die al zwanger zijn of degenen die borstvoeding geven.

“Het is belangrijk dat zwangere vrouwen worden gevaccineerd, omdat ze een hoger risico hebben op ziekenhuisopnames en COVID-19-complicaties, en hun baby’s een groter risico lopen om te vroeg geboren te worden”, stellen de auteurs van het onderzoek. “Ook zal vaccinatie tijdens de zwangerschap de pasgeboren baby waarschijnlijk beschermen tegen COVID-19-infectie in de eerste maanden na de geboorte.”

Probeer je zwanger te worden?

Als je het vaccin al hebt gehad terwijl je nog aan het proberen bent om zwanger te worden, dan is dat een goede beslissing. Het krijgen van het vaccin tijdens de zwangerschap kan antilichaambescherming bieden aan je ontwikkelende baby, wat van vitaal belang is, want als ze eenmaal zijn geboren, zullen deze waarschijnlijk pas beschikbaar zijn voor baby’s als ze ouder zijn dan 6 maanden.

“Hoewel het algehele risico op ernstige ziekte laag is, lopen zwangere en recent zwangere mensen een verhoogd risico op ernstige ziekte door COVID-19 in vergelijking met niet-zwangere mensen”, zeggen de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het nemen van preventieve maatregelen om gevaccineerd te worden, verkleint dat risico nu nog meer.

Bron: NEJM