Bewezen: hoe langer je zwanger bent, hoe slimmer je kind wordt

01.10.2020 12:56

Zit je die laatste weken van je zwangerschap maar af te tellen? Niet doen, want hoe langer je zwanger bent, hoe beter het zou zijn voor het IQ van je kind.

Het vermoeden was er al, maar nu is er wetenschappelijk bewijs.

Hello, slimmerd

Hoe langer de zwangerschap (tussen de 37 en 42 weken), hoe groter het hersenvolume van je baby is. En dat is dus onderzocht in het Erasmus MC in Rotterdam. Voor het onderzoek werd de zwangerschapsduur van 3079 Nederlandse vrouwen vastgelegd. Na tien jaar werden hun kinderen opgezocht en onder een hersenscan gelegd. Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen die het langst in de buik van hun moeder hadden gezeten, de grootste hersenen hadden. Wat de precieze nadelen zijn voor kinderen die voor 37 weken zijn geboren, moet verder onderzoek nog uitwijzen.

Lange termijn

Een van de onderzoekers, Marroun: ‘Elke week telt, tot de laatste dag. Voor de hersenen van de baby is het dus het best om de zwangerschap zo lang mogelijk te laten duren. Zelfs als de moeder al overtijd is en het kind voldragen is.’ Er wordt nu dan ook aangeraden om anders te spreken over inleiden, bijvoorbeeld als de moeder het de laatste weken te zwaar vindt worden. ‘We zien het aantal inleidingen in Nederland toenemen. Dit onderzoek pleit ervoor om hier voorzichtig mee te zijn. Als dit niet per se nodig is, hopen we dat artsen en ziekenhuizen deze nieuwe kennis meenemen bij het nemen van medische beslissingen. Nu wordt vooral gekeken naar het moment zelf, maar wat het op lange termijn kan betekenen is minstens zo belangrijk.’

Bron: Jama Network