Opvoedkundigen: het is heel normaal als je peuter bijna niets lust
Kinderen tussen de 2,5 jaar en 3 jaar zijn vaak behoorlijk pittig: ze ontwikkelen zich namelijk ontzettend in deze leeftijdsfase. Peuters blijven peuters en ja, daar hoort ook dat eigen willetje bij.
Nu stellen experts dat kinderen op deze leeftijd eigenlijk allemaal bijna niets lusten.
Ligt niet aan jou
Grote frustratie voor veel moeders: sta je braaf te koken, wil je kind alsnog geen hap eten. Het begint eigenlijk al vanaf de dreumestijd: zo tussen de één en twee jaar is de kans groot dat je altijd lekker etende kind verandert. Opeens weigert hij dat bordje fruit en wil hij iets anders. Of hij weigert het avondeten. Maar niet eten vanaf 2 jaar heeft meer te maken met de peuterpuberteit: kinderen zeggen dan gewoon graag nee, omdat ze zich leren uitdrukken. Ze leren een eigen mening te hebben. En het is ook geen ramp: want kinderen groeien dan meer in de breedte. De eerste jaren groeit een kind ontzettend in de lengte en is alle voeding nodig, vanaf 2 jaar groeit een peuter minder snel in de lengte.
Eigen willetje
Peuters leren juist vanaf 2 jaar dat ze los staan van hun ouders en dat ze zelf dingen mogen kiezen. Dat verklaart het slechte eten: het ligt niet aan je kookkunsten, maar aan het feit dat peuters gewoon peuters zijn. Meestal is er ook geen reden tot zorg: tenzij je kind echt veel te dun wordt en niets binnenkrijgt. Maar een dag geen avondeten of een dagje minder groenten, is niet gelijk het einde van de wereld. Het zijn de dingen waar een peuter zelf controle over heeft, waardoor ze juist voor deze dingen dus smoesjes gaan gebruiken om hier de macht over te houden:
- Eten: als hij het niet wil, dan krijg je het er niet in
- Slapen: je kunt ‘m nog zo lekker in bed leggen, maar hij bepaalt zelf wanneer hij gaat liggen en slapen. En wanneer hij weer wakker wordt.
- Zindelijkheid: je kunt dat potje overal neerzetten, maar een kind bepaalt wanneer hij er aan toe is om zindelijk te worden.