Betekent een grote zwangere buik ook dat je een grote baby krijgt?

02.05.2021 10:26

Je zwangere buik: iedereen heeft er vast iets over te zeggen. Dat zul je merken als je zwanger bent. Maar wat zegt de grootte van je buik nu eigenlijk over je ongeboren kind?

Niet veel, blijkt uit onderzoek.

Geslacht voorspellen

Het meeste kun je namelijk gewoon zien als bakerpraatjes. Ofwel: onzin. Zo is een grote buik ook niet altijd een tweeling. En zo zie je de ene babybuik sneller dan bij de ander. De meeste vrouwen hebben een zichtbare zwangere buik vanaf 4 maanden. Het enige dat nog lijkt te kloppen, is dat als je een jongen draagt, je buik wat ronder naar voren steekt, alsof je een voetbal hebt ingeslikt. Ben je zwanger van een meisje, dan wordt je buik meer een watermeloen-vorm: wat breder. Maar een grotere zwangere buik betekent bijvoorbeeld niet dat je baby ook automatisch groter is.

Lees ook
Dit jaar in mei, juni of juli zwanger? ‘Dan krijg je volgens de Chinese kalender een meisje’

Bevallen

Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is. De grootte van de buik hangt vooral af van hoe je je buik ‘draagt’. Een baarmoeder die naar voren ligt, zorgt al snel voor een dikkere buik. En dus zegt het ook niets over het verloop van je bevalling: al hoor je zoveel mensen om je heen vast zeggen, ‘oh wat een grote buik, dat wordt vast lekker persen straks!’. Trek je daar niets van aan. Een grote zwangere buik kan namelijk ook gevuld zijn met vruchtwater, en dat kost je nul moeite om kwijt te raken tijdens je bevalling. Een kleine buik zegt dus ook niet dat je bevalling makkelijk wordt. Striae wordt ook onterecht gelinkt aan een grote buik: of je hier last van krijgt, is vooral een kwestie van genetische aanleg. Dus dat kun je beter aan je moeder, tante of zus vragen.

Bron: AD