Graziëlla ten Veen heeft een drieling: ‘Toen ik zwanger was, raakte ik mijn baan kwijt’

11.04.2022 10:53

In Op het podium laten we om de week een influencer aan het woord over het moederschap. Dit keer spreken we Graziëlla ten Veen, drielingmoeder van dochters Lize, Mika en Jackie (3).

Even voorstellen

  • Graziëlla Ten Veen (30)
  • Relatie: woont samen met Alex
  • Kinderen: Lize, Mika en Jackie (3)
  • Instagram: @graziellatenveen
  • Aantal volgers: 16.100

Je bent momfluencer: hoe is dat zo gekomen?

“Ik was net zwanger toen ik mijn baan kwijtraakte. ‘Wat moet ik nu?’ dacht ik meteen. Van het ziekenhuis moest ik rust houden, dus ik had veel tijd over. Vroeger fantaseerde ik weleens over het schrijven van kookblogs. Een vriendin kwam daarom met het idee om blogs te schrijven over mijn zwangerschap van een drieling. Ik was niet meteen enthousiast, want die poeha is niets voor mij. Uiteindelijk ben ik, met al die weken thuis in het vooruitzicht, toch meer gaan delen. Dat was in het begin best ongemakkelijk: wie wil dit nu zien? Maar er kwamen steeds meer volgers bij. Tijdens de zwangerschap was ik een beetje terughoudend, want als het mis zou gaan, moest ik dat ook delen. Ook nu ben ik heel selectief in wat ik deel. Als de meiden ziek zijn laat ik dat nauwelijks zien en ben ik wat meer offline. Een bijkomend voordeel van mijn Instagram-kanaal was dat ik veel gratis babyspullen kreeg. Dat scheelde een hoop geld, want we moesten alles keer drie kopen.”

Wat ging er door je hoofd toen je hoorde dat jullie een drieling kregen?

“Ik werd helemaal gek, haha. Drie kinderen, hoe gaan we dat ooit doen? Vanwege mijn PCOS hadden we een lang ziekenhuistraject achter de rug, dus natuurlijk waren we blij dat het gelukt was. Tegelijkertijd droomde ik nooit van een groot gezin, ik wilde het liever bij één kind houden. Maar toen ik eenmaal zwanger was, zag ik het ook wel voor me: een grote tafel met heel veel kinderen. Het nieuws moest even landen, maar na een paar dagen ging de knop om. We gaan ervoor en alles komt goed.”

Hoe heb je de eerste tijd met je dochters beleefd?

“Volgens mijn vriend waren de eerste maanden horror, dus misschien dat ik het nu romantiseer, maar ik vond het wel relaxed. Elke drie uur kregen de meiden een flesje en een schone luier en dan sliepen ze weer verder. Ja, van die baby-babytijd heb ik echt genoten. Waar ik aan moest wennen, is dat je met drie baby’s niet zo makkelijk de deur uit gaat, iets wat ik voor die tijd graag deed. Anderhalf jaar na hun geboorte ben ik weer gaan werken. 24/7 zorgen is gewoon niets voor mij, ik moest er soms echt even uit. Het is heerlijk om weer iets voor mezelf te doen.”

Het leven met een drieling: hoe ziet dat eruit?

“Bij ons draait alles om routine. Veel tijd nemen om een-op-een te knuffelen of een samen een boekje te lezen, zit er met een drieling niet in. Als de een wil knuffelen, wil de ander ook. Het is altijd hup, hup, hup, even opschieten. Maar ik weet niet beter. Ook het oefenen met zindelijk worden, gaat net even anders. Waar het voor sommige ouders een verademing is, denk ik vooral: auw, mijn rug. Ik moet om het uur drie kinderen op de wc zetten. Met een drieling in huis, is het altijd chaos. Los van elkaar zijn het de makkelijkste kinderen, maar samen proberen ze elkaar continu te overschreeuwen. Ze willen allemaal laten zien we ze zijn, net als bij een borrel met vriendinnen eigenlijk, haha.”

Wat typeert jou als moeder?

“Ik ben heel nuchter en pieker eigenlijk nooit. Als de borstvoeding niet lukt, een van de kinderen een bord eten door de kamer gooit of de was een paar dagen blijft liggen, baal ik even, maar leg ik het snel naast me neer. Zolang ze nog kleding in de kast hebben, maak ik me niet zo druk. Eigenlijk ben ik als moeder heel makkelijk. Alles mag, zolang het maar gezellig is. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om met z’n allen te wandelen, buiten te spelen of op het terras een bittergarnituur te bestellen. Zij eten natuurlijk alles op, maar dat vind ik geweldig. Het enige waar ik me wel druk om maak, is de slaaproutine van mijn dochters. Als dat niet lukt, ben ik geïrriteerd. Zonder middagslaapje zijn de meiden niet te genieten en dat beïnvloedt de rest van de dag. Bovendien is dat het enige moment dat ik even tijd voor mezelf heb. Een heilig uurtje, dus.”

Tekst: Maike Abma