Het is een goed teken als je kind altijd huilt als je ‘m naar de crèche brengt

24.03.2021 08:08

Kinderen en verlatingsangst: dat kan ontzettend zielig zijn. Je moederhart breekt als je je kleine frummel af moet zetten bij de crèche en je zoon of dochter barst in huilen uit.

Maar het is volgens psychologen ook juist een goed teken.

Liefde in tranen

Want zo laat je kind zien dat hij of zij het. fijn heeft bij jou, als moeder. Je kind is graag bij jou thuis en dat is eigenlijk een prachtig compliment. Toch kan het ook lastig zijn. Verlatingsangst begint bij de meeste baby’s al tussen de 8-10 maanden. Zodra je baby een dreumes wordt, kan dit gevoel nog sterker worden. Je kind weet nu namelijk precies wat thuis is en wat niet. Je kind realiseert zich nu ook dat jij de persoon bent waar er liefde wordt gegeven. Maar wegbrengen naar de opvang of de crèche kan alsnog hartverscheurend zijn, ook al is het dus een ‘goed teken’ van een veilige hechting tussen moeder en kind.

Wat je kunt doen om het wegbrengen wat soepeler te laten verlopen?

  • Focus niet op het huilen van je kind: dus ga niet ‘aaaah’ zeggen en ‘mee huilen’. Laat de reactie van je kind los en besteed daar niet veel aandacht aan.
  • Wees positief bij het wegbrengen: zeg dingen als, ‘mama komt je straks weer halen’, ‘lekker spelen met de andere kindjes’. Gebruik hierbij ook een hoge stem en maak het gezellig.
  • Neem altijd op dezelfde manier afscheid en breng je kind ook op dezelfde manier. Routine zorgt voor herkenbaarheid, wat het minder heftig kan maken als mama wegloopt.
  • Laat jouw angst en verdriet niet zien: dan maak je je kind alleen maar banger.
  • Hou het afscheid kort, maar neem wel duidelijk afscheid. Geef een kus, zwaai, zeg doei en ga weg. Zo ziet je kind duidelijk dat je wegloopt.

Lees ook
Bijzondere gezinnen: Danielle kreeg een vijfling en allemáál meisjes

Scoor hier de leukste items bij Hema

 

Bron: Today