‘Gewone’ bevalling van baby in stuitligging komt steeds vaker voor

03.03.2020 14:14

Als je baby in de laatste weken van je zwangerschap in een stuitligging ligt, dus met de beentjes naar beneden, dan zorgt dat voor een extra uitdaging.

Veel vrouwen denken dat ze in dit geval hoe dan ook een keizersnede moeten ondergaan, maar dat is niet zo.

Steeds vaker komt een ‘gewone’ bevalling voor als een baby in een stuit ligt. Artsen laten de weeën gewoon hun werk doen en grijpen alleen in als het echt nodig is. Jarenlang kregen zwangere vrouwen het advies om hun kind ter wereld te laten komen via een keizersnede, als hun baby in een stuit lag. Daar komen we nu op terug, aldus gynaecoloog Leonie van Rheenen. ‘We worden steeds beter in het draaien van het kind in de buik, de zogenoemde “versie”. En ook als dat niet lukt, kan het kind vaak wel op natuurlijke wijze ter wereld komen als de zwangere dat wil.’

Kiezen maar
Bij 33 weken zwanger zijn ligt nog een kwart van de baby’s in een stuit. Als een baby rond de 36e week nog in stuit ligt, krijg je meestal de keuze: een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Het is dus aan de moeder zelf om te beslissen hoe de bevalling verloopt. Bij tweelingen of meerlingen komt een stuitligging vaker voor, omdat er minder ruimte is voor een kind in de baarmoeder.

Bron: OLVG

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!