In Finland krijgen vaders vanaf nu 7 maanden ouderschapsverlof

06.02.2020 07:44

Wil je samen optimaal kunnen genieten van je kleintje, dan is het een idee om naar Finland te gaan. Want daar krijgen vaders en moeders samen 14 maanden ouderschapsverlof.

In dit land vindt de regering namelijk dat zowel de moeders als de vader evenveel verlof zou moeten krijgen als er een kind wordt geboren. De man krijgt 7 maanden cadeau – en de vrouw dus ook.

Daarmee is het partnerverlof hier net zo langs als het zwangerschapsverlof. Ter vergelijking: in Nederland kregen vaders altijd 5 dagen verlof. Dat is nu opgehoogd naar 6 weken, vanaf juli 2020.

Het doel van de maatregel is onder meer om gendergelijkheid te bevorderen. Zo kunnen vaders net zoveel zorgen voor een baby als moeders dat doen. Dat zorgt uiteindelijk voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken. ‘Dat zou uiteindelijk ook zijn uitwerking hebben op gelijke beloning voor gelijk werk’, zegt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen. Verder wil het land hiermee stimuleren dat stellen kinderen krijgen, want het geboortecijfer loopt al jaren terug.

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

Bron: nu.nl