Etiquette: hoeveel geld geef je nou cadeau op een bruiloft?

02.06.2022 07:42

Na die coronatijd mag het eindelijk weer: groots trouwen met een groots feest. Maar wat geef je een bruidspaar nou eigenlijk cadeau?

De meeste stellen zullen ongetwijfeld geld vragen aan hun gasten. Voor een huwelijksreis, hun huis of iets anders waar ze van dromen.

En te gek dat jij bent uitgenodigd op hun grote dag. Wedding season: you got to love it. Aanjurken, een mooie dag vol bloemen, champagne en taart, feest, liefde, muziek, dansen en vriendschap. Ach, een bruiloft… Zo romantisch. Een dag om nooit te vergeten. Maar dan dat cadeau als gast. Als je het bruidspaar goed kent, geef je natuurlijk liever wat meer geld cadeau dan wanneer je verder van het stel af staat. Als het iemand (of een koppel) is die je goed kent, die je tot je intimi rekent of die naaste familie van je is: hou dan tussen de 100 euro en 200 euro aan. Het ligt er ook aan of je met een plus 1 komt: kom jij samen met je partner en het zijn jullie naaste familie of beste vrienden, dan is een bedrag van 200 euro helemaal zo gek niet om te geven.

Tel je plus 1 mee

Reken je ze tot je iets minder goede vrienden en overige familie, dan wordt een bedrag tussen de 40 en 80 euro aangehouden als ‘normaal’.

Bij alle overige mensen (zoals collega’s en kennissen) is een bedrag tussen de 20 en 40 euro de norm.

Nogmaals: het ligt er ook aan of je met z’n tweeën komt of niet. Reken maar dat voor een bruidspaar je per persoon een euro of 100 kwijt bent op de dag. Aan eten, het feest, stoelen, tafels, alles. En je wilt ook niet overkomen als iemand die lekker profiteert van een ‘gratis’ dagje uit, toch? Vanaf nu weet je wat je in hoofd kunt houden als cadeau. Want dit doen de meeste mensen, dus dan zul je zeker niet gek overkomen.

Lees ook
Lees je graag? Op de Malediven zoeken ze iemand die boeken wil verkopen