Deze Engelse meisjesnaam is nu nog zeldzaam, maar wordt steeds populairder

03.07.2025 09:39

Nee, nu hoor je ‘m nog niet zo vaak, deze prachtige Engelse meisjesnaam. Maar daar gaat wel verandering in komen, want deze naam wordt populairder in Nederland. En dat zal in de komende jaren gebeuren.

Ouders zijn steeds vaker op zoek naar unieke, stoere en internationale namen voor hun kinderen. En één naam die langzaam maar zeker terrein wint in Nederland en België, is Harley. Oorspronkelijk een Engelse achternaam en plaatsnaam, klinkt Harley als een frisse mix van klassiek, rebels en modern — en dat blijkt precies wat veel ouders vandaag de dag aanspreekt.

Een naam met een ruig randje

Harley betekent letterlijk “de open plek waar hazen leven”, afgeleid van de Oud-Engelse woorden hara (haas) en leah (open plek of weide). De naam werd in eerste instantie vooral als jongensnaam gebruikt in Engelstalige landen, maar heeft de afgelopen decennia een sterke opmars gemaakt als stoere meisjesnaam. En dat heeft alles te maken met de invloed van popcultuur.

Van stripheldin tot babynaam

De bekendste drager van de naam is zonder twijfel Harley Quinn, de iconische antiheldin uit het DC-universum. Met haar opvallende persoonlijkheid, haar combinatie van kracht en kwetsbaarheid, en haar uitgesproken stijl werd Harley Quinn een cultfiguur — en een naamvoorbeeld voor ouders die zich aangetrokken voelen tot namen met karakter.

De populariteit van films zoals Suicide Squad (2016) en Birds of Prey (2020) heeft ervoor gezorgd dat de naam Harley wereldwijd op de radar is gekomen. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staat de naam al jarenlang in de lijstjes van populaire meisjesnamen.

Zeldzaam in Nederland (voor nu)

In Nederland is Harley momenteel nog zeldzaam. Slechts een handjevol meisjes per jaar krijgt deze naam, wat het juist aantrekkelijk maakt voor ouders die een originele, niet-alledaagse naam zoeken. Toch is de trend duidelijk: internationale, genderneutrale namen zoals Harley, Riley, River en Skylar worden steeds meer gekozen — ook door Nederlandse en Vlaamse ouders.