Een tattoo zetten tijdens je zwangerschap: kan het kwaad of niet?

30.08.2022 16:02
tattoo zwangerschap

Wat als je heel graag een tattoo wilt laten zetten, maar je bent zwanger? Kan het kwaad in een zwangerschap of niet? Is het wel verstandig met een baby in de buik? Het antwoord is simpel.

Nee. Een tattoo zetten tijdens de zwangerschap is niet verstandig, doe het pas als de baby bevallen is. Neem het risico niet om een infectie te krijgen.

Tattoo zetten met baby in de buik

Ben je een grote fan van tatoeages en kan je niet wachten tot na de bevalling? Helaas moeten we je dan de teleurstellen, want dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap. Naast dat je geen tattoo mag zetten, raden we het ook af om een piercing te zetten tijdens de zwangerschap. Maar waarom is dit nou precies?

We zetten een aantal punten met de redenen voor je op een rijtje.

Kans op infecties

Als je een tattoo gaat laten zetten tijdens de zwangerschap worden gaatjes gemaakt in de huid met dunne naaldjes. Mogelijk kunnen die besmet zijn, hierdoor kunnen de infecties ontstaan. Naast dat het schadelijk is voor jezelf, is het voor het kind dat nog geboren moet worden ook enorm schadelijk.

In de bloedbaan komt inkt terecht

Je zal wel denken, wat eng dit. Je zal het niet verwachten, maar toch zal er inkt in de bloedbaan terecht komen bij het zetten van een tattoo. Als je niet zwanger bent is dit niet schadelijk voor jezelf. Maar we weten niet hoe schadelijk het gaat zijn voor de baby in je buik. Het is nog ongeboren, dus wees verstandig en neem geen risico.

Huidverandering tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je huid veranderen en is die anders van structuur. Doordat de huid op bepaalde plekken nog enorm oprekt, kan het sneller irritaties geven. Naast dat kan de tattoo er ook heel anders uit komen te zien nadat de baby geboren is. Van begin tot eind zijn er te veel veranderingen in de huid, waardoor je uiteindelijk een heel ander resultaat te zien krijgt. Verder heb je in sommige gevallen last van littekens doordat de huid is uitgerekt, dit wordt striae genoemd. Ook hierdoor kan de tattoo er anders en misvormd uit komen te zien.

Misschien hormonen?

Je staat er niet zomaar bij stil, maar hormonen kunnen ook een rol spelen. Tijdens de zwangerschap ben je emotioneel en heb je pieken en dalen. Straks krijg je toch spijt ervan, maar op het moment van zetten dacht je er anders over.

Andere tattoo mogelijkheid

Als je echt graag een tattoo wilt, kan je ook wachten tot na de bevalling. Maar wat als je toch echt niet meer kan wachten? Er is dan altijd een andere mogelijkheid. Denk maar eens aan een henna tatoeage, een tijdelijke tattoo van kleurstof wat wordt aangebracht met een kwastje. Doordat het een kwastje is en geen naald, zal het op de huid terecht komen. En niet zoals een echte tattoo in de huid. De baby zal hierdoor geen last ervan krijgen en kan het dus geen kwaad.

Bron: Zwangerenportaal