De linea nigra: waarom krijgt de één dit wel in de zwangerschap en de ander niet?

07.02.2022 08:44

Een donkere streep die ongeveer loopt vanaf je onderbroek tot aan je navel: de linea nigra. Waarom krijgt de één wel een zwangerschapsstreep en de ander niet?

Als je zwanger bent verschuiven je buikspieren steeds meer naar de zijkant. Dit gebeurt vooral in het tweede en derde trimester.

De huid tussen de buikspieren kan dan verkleuren en donkerder worden, vanwege de hormonen in je lijf als je zwanger bent. Ongeveer 75% van de vrouwen ziet een duidelijk zichtbare verkleuring van de huid en ziet een streep lopen op de buik. Maar de streep gaat bij iedereen vanzelf weer weg: na de bevalling zul je ‘m nog een tijdje zien, maar als de hormonen uit je lichaam zijn, zul je de streep minder goed zien. Na ongeveer een half jaar tot een jaar is de streep meestal niet meer zichtbaar. Geef je lang borstvoeding, dan is de streep nog wat langer zichtbaar.

Waarom sommige vrouwen geen streep krijgen? Dat heeft allereerst te maken met je huidskleur: hoe meer pigment jij aanmaakt (hoe snel je bijvoorbeeld bruin wordt in de zon), hoe sneller je een linea nigra krijgt. Je kunt de zwangerschapsstreep niet voorkomen, maar als je je buik altijd insmeert met factor 50 kun je ‘m wel zo licht mogelijk houden, waardoor je hem minder goed ziet. En verder heeft het te maken met je genen: je kunt dus ook aan je eigen moeder vragen of zij een streep heeft gehad. En er is nog iets: er zijn verder aanwijzingen dat het donkerder worden van de huid samenhangt met een tekort aan foliumzuur. Eet daarom voldoende voeding met foliumzuur, zoals groene groenten en volkoren producten en slik dit ook extra bij in je zwangerschap.

Bron: MomBible

De mooiste zwangerschapsproof jurken voor jou

In samenwerking met Mama Magazine