Bizar: vrouw bevalt na 29 weken in het vliegtuig dankzij hulp van medepassagiers

04.05.2021 13:30

Het zal je maar gebeuren: je gaat zwanger vliegen en je bevalling begint opeens. Op 28 april stapte de Amerikaanse Lavinia Mounga, toen 29 weken zwanger, in het vliegtuig van Salt Lake City naar Hawaii. 

Nietsvermoedend ging ze op vakantie. Maar aan boord was het zover: de baby wilde eruit.

Te vroeg

Haar premature baby werd boven de Stille Oceaan geboren: een bijzonder verhaal. En dat had niet gekund zonder de hulp van alle medepassagiers. Er werd door de stewards en stewardessen omgeroepen of er dokters aan boord waren. Lavinia had aan boord geluk. Een team van een arts en drie verpleegkundigen, die ook nog eens ervaring met premature baby’s bleken te hebben, kwam meteen in actie en kon haar baby helpen.

Lees ook
Goed nieuws: gevaccineerde moeder is bevallen van baby met COVID-19 antistoffen

Applaus

Ze moesten het doen met de minimale middelen. Zo vertelt de arts, Dale Glenn, aan USA Today dat ze schoenveters gebruikten om de navelstreng af te binden, en een smartwatch om de hartslag van de baby te meten. Maar omdat de baby te vroeg werd geboren, was het kantje boord. Het kindje moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Met moeder ging gelukkig alles goed.  Om het kindje warm te houden, werd hij in plastic gewikkeld. Iedereen in het vliegtuig steunde de moeder. Op beelden die op TikTok zijn verschenen is te zien hoe de passagiers klappen wanneer Mounga samen met haar kindje in een rolstoel naar buiten wordt gebracht. Moeder en zoon, Raymond, zijn in het ziekenhuis verder geholpen.

Bron: LINDA.