‘Mijn dochter bijt in haar slaap op haar tong: is dat een vorm van epilepsie?’

11.06.2024 12:33

Een moeder vraagt op social media om raad: ‘Mijn dochter van 2 bijt in haar tong in haar slaap en zo slaapt ze wie heeft dat ook? Ik lees epilepsie, klopt dat?’

Andere ouders herkennen zich in haar verhaal: ‘Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt als je dochter van 2 jaar in haar tong bijt tijdens het slapen. Dit kan verontrustend zijn om te zien. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag, en epilepsie is er inderdaad één van.’

Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en stappen die je kunt nemen:

Mogelijke Oorzaken

 1. Epilepsie:
  • Nachtelijke aanvallen kunnen ervoor zorgen dat kinderen in hun tong bijten. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals schokken, stijve spieren of abnormale bewegingen tijdens de slaap. Je kunt het beste proberen het moment te filmen, zodat je het aan een arts kunt laten zien. Als de arts epilepsie vermoedt, kan een EEG worden uitgevoerd om de hersenactiviteit te meten en eventuele abnormale patronen te detecteren.
 2. Tandenknarsen (Bruxisme):
  • Sommige kinderen knarsen of klemmen hun tanden in hun slaap, wat kan leiden tot bijten op de tong of wangen.
 3. Slaapapneu:
  • Slaapapneu kan soms leiden tot ongewone bewegingen of reacties tijdens de slaap, inclusief tongbijten. Een slaapstudie kan helpen om verschillende slaapgerelateerde aandoeningen, zoals slaapapneu of nachtelijke epilepsie, te diagnosticeren. Je kind mag dan een overdag-slaapje doen in het ziekenhuis zodat ze kunnen kijken wat er aan de hand is.
 4. Normale slaapbewegingen:
  • Bij jonge kinderen kunnen allerlei bewegingen en gedragingen optreden tijdens de slaap die normaal zijn voor hun ontwikkeling, dus het kan ook zo zijn dat je kind er gewoon overheen groeit.

Het is belangrijk om goed te blijven kijken naar of je kind het blijft doen en of het vanzelf beter gaat of juist erger wordt. Vraag advies aan je huisarts als ze er erg last van lijkt te hebben, want natuurlijk kan het ’s ochtends best veel pijn doen. Praat met je kind en vraag aan andere moeders wat zij zouden doen.