Bewust kinderloos: ‘Krijg je dan later geen spijt?’

21.04.2021 07:17

Geen kinderen wíllen: het komt steeds vaker voor. Gelukkig zijn zonder kinderen. Je baan is belangrijk, je wilt voor jezelf leven, je wilt reizen, dromen waarmaken. En in dat plaatje passen geen kinderen.

Toch krijgen mensen die gewenst geen kinderen willen, vaak de vraag ‘of ze dan later geen spijt krijgen’.

Bewezen

Wat zegt de wetenschap hierover? Uit onderzoek blijkt dat mensen die geen groot gezin willen stichten, daar zelden of nooit spijt van hebben. Je hebt 3 type mensen dat bewust niet kiest voor kinderen. Het eerste type vindt dat het niet maatschappelijk verantwoord meer is om kinderen op de wereld te zetten, omdat onze aarde al veel te vol is. Het tweede type wil geen kinderen omdat ze liever voor hun carrière en vriendschappen kiezen. Ze kiezen voor vrijheid. Het derde type wil of heeft geen kinderen omdat de timing niet klopte, ze hadden geen goede partner op het moment dat ze kinderen konden krijgen, bijvoorbeeld.

Volgens de onderzoekers rust er nog altijd een taboe op het niet willen krijgen van kinderen. “Maar de voordelen zijn evident”, zegt ze.”“Mensen zonder kinderen hebben meer tijd voor hun job en hun carrière. Ze hebben een groter vrijheidsgevoel en meer vrije tijd. Anderzijds krijgen ze uit hun omgeving vaak verwijtende reacties. Blijkbaar rust er nog altijd een taboe op het bewust kiezen voor een kinderloos bestaan.”

Lees ook
Hilde heeft zelf 3 kinderen en wordt dan zwanger van haar eigen nichtje

Eigen ervaring

Journalist Angelique vertelt er open als ‘ervaringsdeskundige’ over: Misschien gaat de zin van het leven totaal aan mij voorbij, word ik eenzaam oud en ga ik alleen dood. Tenminste – als ik de mensen mag geloven die hun ouderschap motiveren met nu pas de zin van het leven te begrijpen en angst om alleen oud te worden. Ik heb geen kinderen. Ik heb nooit die wens gevoeld en soms lijkt dat sociaal niet helemaal geaccepteerd.

Bron: Vogue