Bewezen: moeders met drie kinderen hebben het meeste stress

30.01.2022 11:47

Heb je een of twee kinderen thuis? Dan heb je niets te klagen. Want moeders met drie kinderen zouden het meeste stress hebben van allemaal.

En nee, dan geldt dus ook: niet de moeders van vier of meer kinderen. Het is namelijk niet zo dat hoe meer kinderen je hebt, hoe meer stress je krijgt. In een groot gezin zorgen de broers en zusjes juist weer voor elkaar.

Doe maar vier, dan

De verklaring van de onderzoekers luidt: zodra je 3 kinderen hebt, ben je als ouders in de minderheid. Het is opeens 2 tegen 3 en niet meer twee tegen twee, zoals je in een gezin van vier hebt. Ook geven moeders aan dat de overgang van 1 naar 2 kinderen goed te doen was, maar dat die derde erbij hun wereld op z’n kop zette, omdat je vaak al grotere kinderen hebt rondlopen die veel aandacht nodig hebben. De peuters en kleuters gaan door veel verschillende fases heen op die leeftijd, wat het verzorgen van een baby juist zwaarder kan maken.

En waarom vier dan niet veel zwaarder is? Je laat dan alles wat meer los. Je laat de boel lekker de boel en de zooi zie je niet eens meer. De New Yorkse psychiater Dr. Janet Taylor legt het als volgt uit: ‘Voor perfectionisme is geen ruimte meer in je hoofd als je vier kinderen hebt.’ Daarnaast zouden ouders van 4 of meer kinderen meer vertrouwen hebben in hun eigen opvoedkwaliteiten. Dus mocht je nu met drie kinderen thuis zitten… Ga vooral voor nummer vier, aldus de wetenschap.

Bron: Today.com