Onderzoek: band met schoonmoeder (vaak) nog slechter na geboorte kleinkinderen

11.07.2022 11:01

De band met je schoonfamilie: velen kunnen er veel over zeggen, maar doen dat niet. Uit onderzoek blijkt dat de relatie met je schoonmoeder niet verbetert als je eenmaal kleinkinderen voor haar op de wereld hebt gezet.

Sterker nog; die band verslechtert juist als je eenmaal zelf moeder bent geworden.

Zo werd in Finland onder 1200 mensen onderzoek gedaan naar ruzie met de (schoon)ouders. Allereerst hebben moeders de meeste ruzie met haar eigen ouders. Dat is logisch te verklaren, aangezien je het meest jezelf kunt zijn bij je eigen ouders, zeg je daar ook sneller iets tegen wat misschien niet heel aardig is. Deze conflicten zijn er altijd al geweest: of je nu zelf moeder bent geworden of niet. Het lost zich vaak ook snel weer op: een irritatie, je spreekt het uit, en je kunt weer door. Je houdt toch van elkaar, hè.

Nee, sorry

Het gedonder met schoonouders begint vaak pas als er kinderen worden geboren, volgens de onderzoekers. Juist bij de schoonouders die veel oppassen op hun kleinkinderen. Je kunt dan een andere opvoedingsstijl hebben of andere verwachtingen hebben van het oppassen. Schoonouders die nauw zijn betrokken bij het opvoeden van de kleinkinderen, bemoeien zich volgens de moeders vaak te veel met de kinderen. Ze zien elkaar ook opeens veel vaker dan voordat er kleinkinderen in het spel waren.

Uit een onderzoek van Netmums.com onder 2000 vrouwen blijkt dan ook dat een kwart van de moeders de omgang met hun bemoeizuchtige schoonmoeder een van de meest stressvolle kanten van het ouderschap vindt. Let goed op: want als je je schoonmoeder vaak afkraakt, dan kan dat voor relatiestress zorgen. Vaak zijn de vaders dol op hun eigen moeder en hebben ze geen zin in gedoe. Dus, slik het in en neem je afstand waar mogelijk.

Bron: Fatherly