Binnen 4 uur een baby: dit zijn de voor- en nadelen van een stortbevalling
Misschien heb je er weleens van gehoord: een stortbevalling. Een stortbevalling houdt in dat je binnen vier uur bevalt. Klinkt ideaal toch? Maar is een snelle bevalling eigenlijk wel zo prettig?
Elke bevalling is weer anders. De één duurt een paar dagen, de ander is in een paar uur al voorbij. Bij een tweede kind kan het zelfs nog sneller gaan en halen sommige moeders niet eens het ziekenhuis.
Oorzaken
De oorzaken van een stortbevalling zijn eigenlijk niet goed bekend. Je kunt het namelijk niet plannen en wat de kans erop vergroot is ook een gesprek van discussie. Het is niet bewezen dat een stortbevalling erfelijk bepaald is. Er is wel een kans dat vrouwen met een snelle bevalling gevoeliger zijn voor de hormonen die bij een bevalling horen, zoals prostaglandine en oxytocine.
Voordelen
Een groot voordeel van een stortbevalling is natuurlijk dat je minder lang pijn hebt. Ook voor de baby heeft een snelle bevalling voordelen. Je kindje zit niet zo lang in het baringskanaal, wat ervoor zorgt dat er minder langdurige druk komt op het hoofdje. Hierdoor is de kans kleiner op fysieke klachten bij de baby na de bevalling. Een stortbevalling vergoot niet de kans op uitscheuren, wat veel mensen wel denken. De uitdrijvingsfase, waarbij het kindje eruit wordt geperst en er kans is op uitscheuren, gaat niet zozeer sneller. De ontsluiting gaat dat wel, dat zorgt voor een snelle bevalling.
Nadelen
Het kan gebeuren dat een vrouw in een stortbevalling zit, maar het zelf niet doorheeft. De verloskundige wordt dan vaak te laat gebeld of ze stapt te laat in de auto, waardoor de bevalling soms al begint zonder verloskundige of pijnstilling. Een stortbevalling kan ervoor zorgen dat de moeder overweldigd raakt, wat paniek veroorzaakt. Zeker als het je eerste bevalling is en je sowieso al niet weet wat je te wachten staat. Ook kan het zijn dat na een stortbevalling de moeder en het kindje extra tijd nodig hebben om bij te komen. De baby kan wat meer huilen na de bevalling, maar dat gaat weer over. Ook de naweeën kunnen heftiger zijn dan bij een gewone bevalling.
Bron: Famme