‘Ik breng mijn baby met koorts gewoon naar de crèche, hoor. Zetpil erin en gaan’

04.03.2024 16:11

‘Natuurlijk heb ik liever niet dat hij ziek is en alsnog naar de crèche moet, maar ja, soms kun je als werkende moeder niet anders. Soms breng ik mijn baby gewoon met koorts naar de opvang. Zetpil erin en hop, gaan.

Ik voel me dan oprecht schuldig, want ja, je weet gewoon dat als het pilletje is uitgewerkt, hij zich beroerd voelt.

En dan belt de juf ook meestal. ‘Luca is ziek, kun je hem komen halen? Ik weet dat het eigenlijk niet kan, maar ik moet me gewoon laten zien op mijn werk. Ik heb gewoon een pittige baan waarin wordt verwacht dat ik er ben op de maandagochtend. Er zijn meetings en calls en belangrijke targets te bespreken. Als ik dan in de herfst en winter amper naar kantoor kan komen omdat mijn baby een temperatuur heeft van boven de 37 graden, tja… Dan is er echt altijd wat. Dat kan ik niet maken. Dan word ik oprecht misschien wel ontslagen.

En dus kan ik werkelijk waar niet anders. Wat moet je dan? Een oppas vinden lukt ook niet op zo’n korte termijn. En mijn ouders of schoonouders kunnen ook niet bijspringen. Mijn man moet werken, ik moet werken: en onze zoon voelt zich prima met een zetpil erin. Als hij doodziek zou zijn zou ik hem echt niet brengen, maar met een beetje verhoging vind ik het wel verantwoord, hoor. Bij zijn juffen op de opvang wordt hij ook goed verzorgd. En als ze bellen dat hij toch echt ziek is, dan kom ik er echt gelijk aan.’

Dit zeggen experts over een baby met koorts naar de crèche brengen

Toch is het volgens juffen, crècheleidsters en experts niet aan te raden. ‘Koorts is vaak een teken dat het lichaam tegen een infectie vecht, en het kan wijzen op een besmettelijke ziekte. Door een baby met koorts naar de kinderopvang te brengen, bestaat het risico dat andere kinderen en personeel worden blootgesteld aan de ziekteverwekker, wat kan leiden tot verdere verspreiding van de ziekte.’