André Hazes is een nepo baby: maar wat betekent het?

17.12.2023 12:01
nepo baby

Nepotisme: het klinkt gezelliger dan het is. Het houdt in dat kinderen van beroemde mensen ook bekend worden, dankzij hun ouders.

Vaak dan ook nog in hetzelfde beroep: zoals bijvoorbeeld André Hazes Jr. zijn vader opvolgt in de muziekwereld.

Er bestaan duizenden voorbeelden. Voetballers die een zoon krijgen die ook op het veld wil staan. Modeontwerpers van wie hun dochters het bedrijf overnemen. De term gaat nu viral op TikTok. Het houdt simpelweg een vorm van vriendjespolitiek in: je bent ergens misschien niet eens heel goed in, maar je krijgt er toch een baan in.

Wat is nepotisme?

Nepotisme verwijst naar de praktijk waarbij mensen in machtsposities, zoals leidinggevenden of overheidsfunctionarissen, hun familieleden of vrienden bevoordelen bij het toekennen van banen, gunsten, promoties of andere voordelen, ongeacht de verdiensten van die personen. In plaats van objectieve criteria te gebruiken, zoals kwalificaties, vaardigheden of ervaring, wordt de voorkeur gegeven aan mensen vanwege hun familiebanden of persoonlijke relaties.

Nepotisme kan negatieve gevolgen hebben voor organisaties en samenlevingen, omdat het gelijkheid, eerlijkheid en gezonde concurrentie ondermijnt. Het kan leiden tot een gebrek aan diversiteit, inefficiëntie en demotivatie bij werknemers die het gevoel hebben dat promoties niet op basis van verdienste plaatsvinden. In veel gevallen is nepotisme ook in strijd met ethische normen en kan het schadelijk zijn voor de reputatie van een organisatie of overheid. Veel organisaties hebben beleid om nepotisme te voorkomen en de gelijke behandeling van alle werknemers te waarborgen.

Nepo baby is vriendjespolitiek

Nou is er an sich niet veel mis mee met een nepo baby, want als je ergens toegang toe hebt, waarom zou je dan zelf proberen het wiel uit te vinden? Je kunt geluk hebben met wat je ouders al hebben opgebouwd en het komt ontzettend vaak voor: denk maar aan alle familiebedrijven in de horeca, makelaardij of retailwereld. De politiek heeft het soms als serieus vraagstuk. Want zo blijven bijvoorbeeld de rijken wel altijd rijk, althans, die familie. Veel mensen die eigenlijk meer kwaliteit zouden hebben krijgen dan geen kansen omdat er aan die vorm van vriendjespolitiek wordt gedaan.

André en zijn zoon Dré voor een show:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andre Hazes (@andrehazes)

En nog meer voorbeelden van een nepo baby. Damián van der Vaart met zijn vader Rafael:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AFC Ajax (@afcajax)

Blu Ivy staat ook op het podium met haar moeder Beyoncé:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blue Ivy Carter (@blueivy.carter)

Lees ook: Softenon baby: helpt tegen misselijkheid, maar veroorzaakt misvormingen

Bron: Human