Aambeien tijdens je zwangerschap: ongemakkelijk, maar dít kun je eraan doen

06.04.2022 11:19

Het is één van de naarste en ongemakkelijkste zwangerschapskwaaltjes. En erover praten: ook niet zo fijn. Maar hoe ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap en wat kun je eraan doen om het leed te verzachten? 

Door het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten slapper tijdens je zwangerschap. Als de bloedvaatjes bij de anus uitstulpen en dus naar buiten komen, spreek je van aambeien. Inwendige aambeien komen ook voor. Het kan zijn dat die tijdens de bevalling toch naar buiten komen, door de druk die je van onderen levert.

Niet alle zwangere vrouwen krijgen last van aambeien, maar de meeste – 85 procent – wel. Dat komt omdat je darmen tijdens je zwangerschap wat trager werken, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie met aambeien tot gevolg.

Wat zijn de klachten?

Als je last hebt van aambeien, hoef je niet per se klachten te ervaren. Maar is dat wel zo, dan heb je vaak flinke jeuk en kunnen de aambeien pijn doen bij harde ontlasting. Je kunt ook wat helderrood bloed op je ontlasting zien.

Wat kun je doen tegen aambeien tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende zalfjes en crèmes te koop om het branderige gevoel en de pijn van aambeien tegen te gaan. Maar het beste kun je deze tips opvolgen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat je aambeien krijgt:

  • Eet voedsel met veel vezels
  • Drink veel water
  • Train je sluitspier
  • Beweeg regelmatig (deze sporten kun je als zwangere heel goed doen)
  • Neem de tijd voor je toiletbezoek

Het goede nieuws is dat aambeien na de zwangerschap meestal gewoon weer verdwijnen, soms met hulp van een crème of zalf. Heb je er veel last van of gaan ze niet weg, neem dan contact op met je huisarts.

Bron: De Verloskundige24 Baby

In samenwerking met Mama Magazine