5x: dit wist je nog niet over borstvoeding

25.05.2023 10:22
borstvoeding

Als je puur kijkt naar de voedingsstoffen, is borstvoeding de beste voeding voor je kleintje. Let wel: er is natuurlijk niets mis met flesvoeding, maar borstvoeding bevat alle stoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Bovendien past je lichaam de samenstelling van de melk automatisch aan, zodat je kleintje altijd binnenkrijgt wat-ie nodig heeft. 

Daarnaast bevordert borstvoeding de hechting en ontwikkeling van je baby. Tijdens het geven van borstvoeding is er natuurlijk huid-op-huidcontact. Daarnaast bevat borstvoeding veel afweerstoffen die de kans op verschillende infecties verkleint. Wat je nu leest heb je vast al wel eens gehoord, maar kende je deze feitjes over borstvoeding al?

5x: dit wist je nog niet over borstvoeding

De standaard dingen over borstvoeding, zoals hierboven benoemd, weet je vast wel. Maar wist jij deze vijf dingen al?

– De klieren van Montgormery zijn klieren die in de tepelhof voorkomen. Dat zijn de kleine bultjes op de tepel. Als je bent bevallen scheiden deze klieren een olie af die ruikt naar vruchtwater, zodat newborns de borst weten te vinden.

– Baby’s drinken vanaf 6 weken tot 6 maanden dezelfde hoeveelheid borstvoeding. Dat klinkt gekkig, maar moedermelk verandert steeds en na verloop van tijd wordt het calorierijker en komt er een hoger percentage eiwitten en vetten in.

– Moedermelk bevat Hamlet, een eiwitcomplex dat tumoren doodt en gezonde cellen spaart.

– Moedermelk is wetenschappelijk bewezen even effecties als lnoline of andere tepelzalven bij het genezen van gebarsten en geïrriteerde tepels.

– Moedermelk wordt in verband gebracht met een verhoogde ontwikkeling van de hersensen bij premature baby’s.

Hoelang borstvoeding geven?

Laten we vooropstellen: natuurlijk is het helemaal afhankelijk van wat je wil en wat lukt. Maar als we kijken naar wat gezondheidsorganisaties aanraden, dan is er het volgende advies. Experts raden aan om minimaal zes maanden volledige borstvoeding te geven. Daarna kun je kunstvoeding en hapjes erbij gaan geven. Diezelfde experts zeggen dat dit tot twee jaar volstaat en daarna zo lang jij en je kind dit wensen.

Bron: Instagram – @thebreastfeedingmentor