5 tekenen dat je vliezen echt gaan breken

21.06.2022 08:36

Hoe voelt het als je vliezen breken en hoe ziet het er nou precies uit? De ervaring is voor elke zwangere vrouw anders, maar deze 5 tekenen geven aan dat je vruchtzak is gescheurd.

Aan het eind van je zwangerschap denk je bij elke plas: was dit nou wel een gewone plas, of waren het mijn vliezen? Als je vliezen breken voordat je weeën starten, wordt dit “vroegtijdige gebroken vliezen (PPROM)” genoemd. Dit komt slechts in 8 tot 10% van alle zwangerschappen voor.

Natte vloer

Maar niet bij iedere vrouw breken de vliezen. En het is vaak ook niet zo vreemd als mensen denken dat het is. Als je vliezen breken dan voel je dat bijna niet gebeuren: het is de vruchtzak die breekt. Meestal gebeurt het als je bijvoorbeeld opstaat, als je even hebt gezeten of hebt gelegen. Er komt dan letterlijk een grote plas uit je en dat gebeurt in een paar tellen. Sneller dan je doorhebt. Meestal komt er in een paar golven vruchtwater uit, dus na de eerste splash komt er nog een, en nog een. Het water is meestal helemaal doorzichtig, maar kan ook een beetje rood zijn van bloed. Als het vruchtwater bruin is, bel dan gelijk je verloskundige. Dan zit er poep in het vruchtwater, waardoor je baby sneller gehaald moet worden.

Maar wil je het toch zeker weten, let dan hierop:

  1. Het lekken is oncontroleerbaar, je kunt het niet stoppen zoals een plas.
  2. Het water dat eruit komt is meestal doorzichtig zoals water en ruikt naar niets.
  3. Je voelt een pijnloze plop of een beetje druk aan de onderkant
  4. Het is niet dikker of slijmerig
  5. Je weeën beginnen (vaak nog rustig)

In sommige gevallen moet je direct naar het ziekenhuis als je vliezen breken. Als je vliezen voor de 37 weken (bij een eenling, niet bij een meerling), dan kan het zijn dat je bevalling nog zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Zeker als het nog erg vroeg in de zwangerschap is. Ook als je weeën niet binnen 24 uur beginnen als je wel je vruchtwater bent verloren, moet je gauw naar het ziekenhuis.

Lees ook
Als je vliezen zijn gebroken: hier moet je áltijd op letten

Bron: Parents