26 fijne manieren om je baby slimmer te maken

24.04.2022 18:21
baby slimmer

Een slim kind: ach, het maakt uiteindelijk ook niets uit. Als je kind maar gelukkig is, toch? Maar nu kun je in de babytijd wel het een en ander uitvoeren zodat je de ontwikkeling van je kind stimuleert.

En dat is altijd goed. Ongeacht het IQ later: een goede ontwikkeling wil je wel meegeven aan je kinderen. Wanneer doe je nou het juiste als moeder? Nou, deze 50 dingen helpen je baby bij het ontwikkelen, groeien en leren. Goed voor hun intelligentie en hun geluk. Zo maak je je baby slimmer:

Stimuleer het zicht van je baby

1. Maak oogcontact: baby’s herkennen gezichten al na een paar dagen, en die van jou als moeder is het belangrijkste. Zodra je baby de ogen open heeft, laat jezelf zien en kijk hem of haar aan.

2. Steek je tong uit: baby’s van 2 dagen oud kunnen gezichtsuitdrukkingen al nadoen.

3. In de spiegel kijken: laat je baby naar zichzelf kijken in de spiegel. Zo zien ze dat als ze bewegen wat er gebeurt.

4. Laat twee foto’s zien die bijna hetzelfde zijn, maar waar bijvoorbeeld op de ene foto een boom te zien is en op de andere foto niet. Baby’s gaan vanzelf heen en weer kijken om te zien wat er nou anders is.

Kletsen

5. Al zeggen ze nog niets terug, blijf vooral doorgaan met kletsen tegen je baby. Elke dag weer.

6. Hoge stemmetjes, klikken met je tong en piepjes: babygeluiden maken werkt echt om de aandacht te krijgen.

7. Zing een liedje.

8. Betrek je baby bij wat je doet: zeg bijvoorbeeld hardop, ik doe nu het licht aan. Dan leert je baby al snel oorzaak-gevolg.

9. Kietelen: lachen is een goede emotie om als eerste te leren.

10. Trek gekke bekken en maak grappige geluiden als ze bijvoorbeeld je neus aanraken. Ze leren dan wat grappig zijn is en dat er een geluid komt als ze een bepaalde actie uitvoeren. Oorzaak gevolg.

Lees ook
Als je op deze leeftijd bevalt, zou je de slimste kinderen krijgen

Dichtbij

11. Geef de flesvoeding of borstvoeding altijd lekker gearmd in elkaar, vaak met huid-op-huid contact.

12. Bij het verschonen van de luier, zing een lied of vertel een verhaal. Maak het beste van deze tijd.

13. Beperk de schermtijd, zeker in het eerste jaar is een televisiescherm niet nodig.

14. Doe ook eens samen niets: ga lekker op de vloer liggen en kijk elkaar aan. Zonder veel prikkels is het ook goed om elkaar te leren kennen.

Spelen

15. Wees een klimrek: laat je baby lekker over je heen kruipen en spelen en stoei.

16. Maak een parcours waar je kind doorheen moet kruipen: kussens, de bank, een poef, een bal: doe het eerst voor en laat je baby maar ontdekken.

17. Kruip ook mee op de grond: dat vinden de kleintjes maar wat interessant.

18. Maak dierengeluidjes of geluidjes van een auto of stofzuiger. Zeg er ook het woord bij wat het is dat je nadoet.

Naar buiten

19. Lekker naar buiten en draai de buggy zo zodat je kind de buitenwereld als eerste ziet. Laat ze ontdekken wat er allemaal is in de buurt.

20. Maak vaak hetzelfde rondje zodat ze dingen leren herkennen.

21. En doorbreek eens per week de sleur en ga naar iets nieuws. Nieuwe plekken, andere geluiden, andere geuren en andere prikkels.

Texturen

22. Laat je baby spelen met eten: lekker knoeien, maar vooral zelf voelen wat groenten is en wat vis en wat water is en wat yoghurt.

23. Geef je kind ook extra texturen om te leren: een zacht servetje, watten, een steen, een appel, een stuk rubber en ga zo maar door. Bied zoveel mogelijk nieuwe dingen aan als je baby bijvoorbeeld op de grond ligt of in de box. Blijf er wel altijd bij, want niet alles kan even goed in de mond. Maar kijk eens wat je zelf in huis hebt liggen: meestal kun je gewone voorwerpen juist aanbieden.

Taal

24. Lees elke dag voor: korte boekjes met woordjes en ook de langere verhalen. Al lijken ze niet te luisteren, toch kan het helpen.

25. Tel alles op: maak bij alles telgeluiden en tel ook met je handen.

26. Doe memory spelletjes en laat je baby naar foto’s kijken, die je meerdere keren aanbiedt als stimuli. Ook foto’s van papa en opa en oma en de hond zijn goed. Zo leren ze hun naasten herkennen en het zorgt vaak voor een schattige lach op het gezicht.

Bron: Parents

In samenwerking met Mama Magazine