Marjon (42) wordt na sterilisatie tóch zwanger: ‘Ik had schuldgevoelens naar de baby’

03.06.2020 18:39

Als je je als vrouw laat steriliseren, is de kans vrij klein dat je nog zwanger wordt. Toch gebeurt het in sommige gevallen, zoals bij Marjon (42).

Aan LINDA. vertelt ze haar verhaal.

“Mijn man Alex wilde eigenlijk maar één kind. Hij is zelf enig kind en zag bij broers en zussen vaak alleen maar ruzie. Toen onze zoon Luca (8) op 4 maart 2011 werd geboren, voelde hij echter zoveel liefde dat hij toch nog wel een kindje wilde. Op 17 april 2015 werd onze zoon Fygo (4) geboren.”

“Na de tweede bevalling had ik last van een baarmoederverzakking. Daar mocht ik alleen aan geopereerd worden als ik geen kinderwens meer had, anders zou de verzakking terug kunnen komen. Met twee gezonde kinderen was onze wens vervuld. Het leek ons dan ook handig als ik tijdens deze operatie ook meteen gesteriliseerd werd. Zo zou het gedoe met de pil of condooms meteen voorbij zijn.” Toch gebeurde het onmogelijke: Marjon werd opnieuw zwanger. Ze was heel moe en had allerlei zwangerschapskwalen, maar dacht niet dat het waar kon zijn. Toen deed ze op advies van de huisarts een zwangerschapstest. En jawel: baby nummer 3 was onderweg.

“Naast fysiek, vond ik het ook mentaal lastig. Onze omgeving reageerde goed, maar ik heb zelf veel last gehad van schuldgevoelens. Bij de jongens probeerden we zwanger te worden en waren we ontzettend blij toen het lukte. Nu keek ik er helemaal niet naar uit en schrok ik toen ik erachter kwam. Dat voelde zo oneerlijk naar haar. Ik zocht hulp en na een goed gesprek met iemand op mijn werk, kon ik de knop gelukkig omzetten.” Marjon kreeg een dochter, Danae.

“We zeggen nog steeds dat de zwangerschap niet gewenst was. Sommige mensen begrijpen dat, maar anderen totaal niet. Danae is wel gewenst, maar de zwangerschap was dat nou eenmaal niet. Andere vrouwen die voor zo’n moeilijke beslissing staan, raad ik aan om hun gevoel te volgen. Je moet echt achter je beslissing staan. Ikzelf heb ervaren dat het echt goed komt met een extra kindje. Je hebt liefde genoeg.”

Bron: LINDA.

Je kunt ze maar beter in huis hebben nu, hippe mondkapjes: