Zwanger? Eet iedere dag een appel om de hersenen van je kind én kleinkind te beschermen

25.08.2023 07:00
appel zwanger

Zijn appels jouw zwangerschapscraving? Dan ben je heel goed bezig! Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwangeren die regelmatig appels eten, de hersenen van hun kind én van hun kleinkind beschermen. Hoe zit dat? 

De positieve gevolgen zijn ook te vinden als je regelmatig basilicum, rozemarijn, tijm, oregano en salie eet.

Appels eten als je zwanger bent

In appels en bovengenoemde kruiden zie het stofje ursolzuur. Dat zegt je misschien niet zoveel, maar onderzoekers aan de Australische Monash University kwamen erachter dat deze stof in het lichaam een gen aanzet om sfingolipiden te maken. Dit is een vetsoort dat ervoor zorgt dat zenuwcellen in de hersenen minder snel achteruitgaan. Hersenen gaan automatisch achteruit, dat heeft met de leeftijd te maken, maar gebeurt ook bij ziekten als dementie en MS. Het stofje zorgt ervoor dat dit minder snel gebeurt.

Kinderen en kleinkinderen beschermen

Dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen die niet zwanger is, maar ook voor zwangeren. Want die onderzoekers kwamen er dus achter dat de stoffen via de darm van de moeder terecht komen bij haar eicellen en zo bescherming bieden aan de hersenen van haar kinderen. Alsof dat nog niet genoeg is, was het effect ook zichtbaar bij haar toekomstige kleinkinderen.

Kanttekening

Ben je geen fan van appels? Geen zorgen, er is namelijk nog wel een kanttekening te plaatsen bij dit onderzoek. Het is namelijk gedaan bij rondwormen, zij hebben voor een deel dezelfde genen als mensen. De resultaten zijn daardoor veelbelovend, maar toch is er nog meer onderzoek nodig om te bevestigen dat het bij ons ook zo werkt.

Bron: Nature