Zóveel water zouden kinderen vanaf 1 jaar per dag moeten drinken

12.07.2022 13:18

Baby’s krijgen nog geen water: tot 6 maanden wordt het afgeraden om een baby water te laten drinken. Maar hoeveel hebben ze vanaf 1 jaar nodig?

Ze hebben dan genoeg aan melk en halen daar hun voedingsstoffen ook uit. De maag van een jonge baby is erg klein. Als je je kind water geeft, zit zijn maag al deels vol, waardoor je kind misschien minder eet dan hij of zij werkelijk nodig heeft om te groeien of om aan te komen in gewicht.

Babytijd

Maar vanaf 6 maanden kun je je kleintje al wat slokjes aanbieden. Zeker na het slaapje is het een goed moment: vaak hebben baby’s dan meer dorst. De eerste slokken water zijn even wennen, omdat de structuur anders is dan die van melk.

Lees ook
Je mag een baby pas water geven op dít moment in de ontwikkeling

1 jaar en ouder

Hoe pak je het aan vanaf 1 jaar, als je baby een dreumes wordt? Dan heeft je kind veel meer vocht op een dag nodig en bouw je de melk steeds meer af. Je kind eet dan ook hapjes op een dag.

Vanaf de eerste verjaardag heeft je kind per dag zo’n 750 ml tot 1 liter vocht nodig. Dat is inclusief melk en andere drankjes, zoals vruchtensap of yoghurtdrink met een smaakje. Let wel op dat je dit niet te veel geeft, want er zitten altijd suikers in die je kind eigenlijk niet nodig heeft. In welk tempo de melkvoeding wordt afgebouwd, verschilt per kind. Uiteindelijk drinken de meeste kinderen van één jaar gemiddeld nog zo’n twee flesjes/bekers melk van 150 ml per dag. Borstvoeding kun je op verzoek blijven geven. Het is niet nodig om hiernaast nog melk te geven. Je kind heeft naast de melk dan per dag ongeveer 4 bekers water of thee nodig. Zeker op zomerse dagen kan koud water met ijsklontjes erin erg interessant zijn.

Bron: Ouders van Nu