Zorgen om uitbraak: wereldwijd zijn er 80% meer kinderen met mazelen

28.04.2022 09:40

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF waarschuwen alle ouders met de boodschap dat er de afgelopen maanden wereldwijd 21 “grote en ontwrichtende” uitbraken van mazelen zijn geweest.

Volgens de organisaties zijn de wereldwijde gevallen tot nu toe in 2022 met bijna 80% gestegen in vergelijking met 2021.

“In januari en februari 2022 werden wereldwijd bijna 17.338 gevallen van kinderen met de mazelen gemeld, vergeleken met 9.665 in de eerste twee maanden van 2021”, staat in een nieuw rapport, waarbij wordt opgemerkt dat veel van de uitbraken zich hebben voorgedaan in Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegebied. “Met miljoenen mensen die ontheemd zijn als gevolg van conflicten en crises, waaronder in Oekraïne, Ethiopië, Somalië en Afghanistan, verhogen verstoringen in routinematige COVID-19-vaccinatiediensten, gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen en overbevolking het risico op door vaccinatie te voorkomen ziekten uitbraken zoals de mazelen.”

Focus op iets anders

Het komt dus met name voor in de armere landen en conflictgebieden, waar weinig toegang is tot een schoon toilet of een douche. Toch maken experts zich erg zorgen, met name omdat de mazelen erg besmettelijk zijn. “Mazelen is meer dan een gevaarlijke en potentieel dodelijke ziekte. Het is ook een indicatie dat er gaten zitten in onze wereldwijde vaccinatiedekking die kwetsbare kinderen zich niet kunnen veroorloven”, zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF. Want hoewel kinderen voor de mazelen worden ingeënt, blijkt het toch niet genoeg te beschermen in barre omstandigheden. Het zou ook kunnen komen doordat de focus nu twee jaar lang al ligt op coronavaccinaties, waardoor vaccinaties voor andere ziektes minder aandacht krijgen.

Klachten?

De symptomen waar je extra op kunt letten? Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In de ernstigste gevallen leidt het tot fatale hersenschade, die pas 7 jaar nadat een kind de mazelen heeft gehad begint. De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen. Ga bij twijfel altijd naar je huisarts.

Lees ook
Korte namen: de 30 mooiste en stoerste babynamen met maar 3 letters

Bron: ScaryMommy