‘Mijn zoon van 11 jaar heeft de eetstoornis ARFID en kan amper eten’

24.06.2024 13:06

Een verhaal dat gedeeld moet worden, vindt deze moeder. Haar zoon van 11 jaar heeft een eetprobleem. En hoe ernstig het ook is, ze krijgen geen hulp.

Op LinkedIn deelt ze haar verhaal in de hoop dat het veel mensen bereikt.

’11 jaar en amper kunnen eten. Hij voert elke dag een strijd. Die je niet hoeft te voeren als kind.

2.5 jaar op zoek en wachttijden van 6 tot 13 maanden zijn dan onacceptabel.

Het breekt mijn hart.

Om te zien hoe onze Jur en vele kinderen moeten wachten op de hulp die ze zo hard nodig hebben. 6 tot 13 maanden is veel te lang. Deze kinderen verdienen onmiddellijke zorg en steun. We moeten de manier waarop we omgaan met psychiche gezondheid bij kinderen veranderen.

Onze zoektocht naar de juiste hulp duurt al bijna 3 jaar. We schrijven helaas dit boek ook, maar weet zeker dat er een nieuw hoofdstuk komt.

Van de ene op de andere dag werden jouw gedachten beïnvloed, we hebben zoveel al geprobeerd, maar er zijn zoveel extra dingen nodig om jou te kunnen helpen. Dat is als ouder het meest machteloze wat er bestaat.

Je wilt wel, maar het lukt niet meer. En de gevolgen zijn niet meer naar school gaan, niet je eigen bed in kunnen gaan, omdat je die kracht niet meer hebt. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gelukkig zijn we steeds beter op weg en maken we eindelijk stappen voor jou, lieve, sterke kerel.

Wist je dat ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) een van de vele psychische aandoeningen is waar kinderen mee te maken kunnen hebben? ARFID gaat verder dan kieskeurigheid en kan leiden tot ernstige voedingsproblemen en sociale isolatie. Samen kunnen we een verschil maken. Deel mijn verhaal.’

Eetstoornis ARFID

Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) is een eetstoornis die vaak wordt onderschat en verkeerd begrepen. In tegenstelling tot andere eetstoornissen, draait ARFID niet om lichaamsbeeld of angst om aan te komen, maar om een extreme afkeer of angst voor bepaalde soorten voedsel. Dit kan leiden tot ernstige voedings- en gezondheidsproblemen.

ARFID is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door het vermijden of beperken van voedselinname zonder een verband met lichaamsbeeld. Mensen met ARFID hebben vaak een intense angst voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen vanwege de sensorische kenmerken (smaak, textuur, geur, kleur) of een angst voor negatieve gevolgen van het eten (bijv. kokhalzen, braken, verstikking). Uithongeren en te veel afvallen met een extreem laag BMI zijn mogelijke gevolgen. Met de juiste ondersteuning en behandeling kunnen jongens en meisjes met ARFID leren om een gevarieerder en voedzamer dieet te accepteren.