Zeldzame ontstekingsziekte MIS-C bij kinderen na corona: dit zegt een kinderarts

31.01.2022 09:29

Kinderen kunnen uiteraard ook corona krijgen, maar meestal worden ze daar minder ziek van. Toch kunnen jonge kinderen juist nadat ze corona hebben gehad MIS-C ontwikkelen, een zeldzame ontstekingsziekte.

Het overkomt kinderen enkele weken na hun coronabesmetting. Die ernstige aandoening heet Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C) en het kan gevaarlijk zijn.

Symptomen

Kinderarts Taco Kuijpers tegen het RIVM: “MIS-C is een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken, waaronder het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag-darmorganen. We weten nog niet wat de oorzaak van de aandoening is. Wat we wel weten, is dat kinderen met MIS-C het coronavirus hebben gehad, vaak met weinig klachten. De aandoening wordt drie tot zes weken na de besmetting gezien.” Vooral bij kinderen rond de 10 jaar zou het vaker voorkomen.

Wat de symptomen zijn? “Kinderen met MIS-C hebben aanhoudende hoge koorts, gecombineerd met buikpijn, overgeven, huiduitslag, duizeligheid en rode ogen. De aandoening kan heel ernstig zijn, maar is gelukkig goed te behandelen. In Nederland is er geen enkel kind aan overleden. In het buitenland wel.”

En het heeft helaas dus alles te maken met corona, waardoor veel ouders hun kinderen toch willen laten vaccineren. “Het coronavirus is de verwekker van MIS-C. Kinderen die deze aandoening krijgen, worden dus niet ziek van corona, maar van de heftige ontstekingen die ze krijgen. Waarschijnlijk kunnen ook andere virussen deze aandoening verwekken. Omdat nu vooral het coronavirus rondgaat, is dat veroorzaker nummer één van MIS-C.”

Leeftijd

Voor de leeftijdsgroep 5- tot en met 11-jarigen wordt het risico op MIS-C door de Gezondheidsraad geschat op één op 3.000 tot 4.000 kinderen per jaar. De piekleeftijd ligt volgens een landelijke registratie van MIS-C door Nederlandse kinderartsen rond de 10,5 jaar. “Wat het daadwerkelijke risico op MIS-C is voor deze leeftijdsgroep is nog niet goed te zeggen”, schrijft de Gezondheidsraad in het advies over vaccinatie van 5- tot en met 11-jarigen tegen COVID-19.

Bron: Rijksoverheid