Wat kost het als je kind 5 dagen in de week naar de creche gaat?

07.07.2024 10:52

Stel, je kunt niet anders, en je kind moet vijf dagen per week naar de crèche. Wat zijn daarvan dan de kosten? Als jullie beiden fulltime moeten werken, en er geen opa’s en oma’s beschikbaar zijn om op te passen? Dan kun je gewoon niet anders. Maar vijf dagen betaalde opvang gaat je niet in de koude kleren zitten.

De kosten van kinderopvang in Nederland variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van de crèche, de leeftijd van het kind, het aantal uren opvang per dag, en of de ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Hieronder een algemene indicatie van de kosten:

 1. Uurtarief: Het gemiddelde uurtarief voor kinderopvang ligt tussen de €7 en €9 per uur.
 2. Aantal uren per week: Stel dat je je kind 5 dagen per week, 10 uur per dag naar de crèche brengt. Dat komt neer op 50 uur per week.
 3. Maandelijkse kosten zonder toeslag:
  • Stel een uurtarief van €8 per uur.
  • Dan zijn de wekelijkse kosten 50 uur x €8 = €400.
  • Maandelijkse kosten zijn dan ongeveer €400 x 4,33 (gemiddeld aantal weken per maand) = €1.732.

Kinderopvangtoeslag

De overheid biedt kinderopvangtoeslag aan om een deel van de kosten te dekken. De hoogte van de toeslag hangt af van het gezinsinkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

Voorbeeldberekening met toeslag

 1. Inkomen ouders: Stel het gezamenlijk inkomen van de ouders is €50.000 per jaar.
 2. Toeslag percentage: Volgens de toeslagtabel van 2023 zou je voor dit inkomen ongeveer 50-80% van de kosten vergoed kunnen krijgen, afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd.

Als je bijvoorbeeld 60% toeslag krijgt, zouden de maandelijkse netto kosten zijn:

 • Totale maandelijkse kosten: €1.732
 • Kinderopvangtoeslag (60%): €1.039,20
 • Netto kosten voor ouders: €1.732 – €1.039,20 = €692,80

Dit is een vereenvoudigde berekening en de exacte bedragen kunnen afwijken. Het is aan te raden om de kinderopvangtoeslag zelf te berekenen via de website van de Belastingdienst of een specifieke rekentool te gebruiken om een nauwkeuriger beeld te krijgen van je situatie. Want het maakt dus uit hoe oud je kinderen zijn en hoeveel jullie samen precies verdienen in een jaar. Wie minder verdient, krijgt meer toeslagen terug.