Wat is volgens onderzoek de ideale tijd van het jaar om zwanger te worden?

23.05.2024 20:54

Wanneer je zwanger mag worden, kun je nooit helemaal timen. Maar wat is volgens onderzoek nou de ideale tijd van het jaar om zwanger te worden? In de winter? Of juist in de lente en zomer?

Wetenschappelijk onderzoek biedt inzichten in hoe de timing van een zwangerschap verschillende aspecten kan beïnvloeden, zoals de gezondheid van de moeder en de baby, seizoensgebonden ziektes, en de timing van de bevalling. Het is niet zo simpel te zeggen, want er zitten aan alle seizoenen voordelen en nadelen.

Gezondheid van de baby

Onderzoek heeft aangetoond dat de geboortemaand van een baby bepaalde gezondheidsuitkomsten kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

  • Lente en zomer: Studies suggereren dat baby’s die in de late lente of vroege zomer worden geboren, zoals in mei of juni, mogelijk een hoger geboortegewicht hebben. Dit kan te maken hebben met de blootstelling van de moeder aan meer zonlicht en dus hogere niveaus van vitamine D tijdens de zwangerschap.
  • Herfst en winter: Baby’s die in de herfst of vroege winter worden geboren, zoals in november of december, kunnen profiteren van minder blootstelling aan seizoensgebonden griep tijdens hun vroege maanden.

Sneller ziek worden

Zwanger worden in een tijd waarin je minder kans hebt om ziek te worden, kan gunstig zijn voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Bijvoorbeeld:

  • Winterzwangerschap: Als je zwanger bent tijdens de winter, kan de verhoogde blootstelling aan griepvirussen een risico vormen. Het kan gunstig zijn om het eerste trimester, wanneer het immuunsysteem van de moeder zwakker is, buiten het griepseizoen te houden.
  • Voorjaar en zomer: Zwanger worden in de late winter of vroege lente kan betekenen dat het tweede en derde trimester tijdens de zomermaanden vallen, wat de blootstelling aan winterse ziektes vermindert.

Sommige onderzoeken suggereren dat de timing van de zwangerschap invloed kan hebben op de mentale gezondheid van de moeder. Het krijgen van een baby in de lente of zomer kan helpen om postpartum depressie te verminderen, omdat de moeder meer blootgesteld wordt aan zonlicht, wat kan helpen bij het reguleren van stemmingen.

En dan het antwoord: dit is de ideale tijd om zwanger te zijn

Hoewel er geen one-size-fits-all antwoord is op de vraag wat de ideale tijd van het jaar is om zwanger te worden, suggereren onderzoeken dat de late winter (januari of februari) of vroege lente (maart) mogelijk gunstig kan zijn. Dit zou betekenen dat je bevalt in de late herfst (oktober) of vroege winter (november, begin december), waardoor je profiteert van de gezondheidsvoordelen van de verschillende seizoenen zonder de ongemakken van extreme hitte of koude.