Wat is het grootste verschil tussen de 5e en 6e ziekte?

05.03.2021 09:24

Kinderen worden helaas vaak ziek: ze bouwen hun weerstand nog op. Zeker op jonge leeftijd zul je merken dat zodra ze naar de crèche gaan, je kinderen constant last hebben van allerlei besmettelijke ziektes. Bijvoorbeeld de welbekende vlekjesziektes.

Je hebt bijvoorbeeld de 5e en 6e ziekte, net als de waterpokken, roodvonk en hand-mond-en-voet-ziekte. Meestal zijn ze onschuldig en gaat het vanzelf weer over, maar je kind kan zich wel eventjes goed beroerd voelen.

De volgende ziekten met vlekjes zijn er:
 • Waterpokken. Dit begint vaak met een verkoudheid. …
 • Roodvonk. Deze ziekte begint met koorts en keelpijn. …
 • De vijfde ziekte.
 • De zesde ziekte.
 • Rode hond.
 • Mazelen.
 • Meningokokke

Symptomen van de 5e ziekte

Volgens het RIVM zijn dit de symptomen van de 5e ziekte:

Bij kinderen beginnen de klachten meestal met:

 • kleine rode vlekjes in het gezicht,
 • soms vuurrode wangen,
 • soms koorts.

Daarna:

 • Verspreiden de vlekjes zich over het lichaam.
 • Soms jeuken de vlekjes.
 • Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes.

De vlekjes kunnen nog een paar weken lang terugkomen, bijvoorbeeld door een warme douche, kou of drukte. Ze verdwijnen dan ook weer snel. Kinderen voelen zich meestal niet ziek.

Volwassenen met de vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 1 tot 3 weken.

Lees ook
Worden kinderen zieker door de Britse coronamutatie?

Wat zijn symptomen van zesde ziekte?

Deze ziekte komt het vaakst voor bij kinderen tussen de 6 maanden oud en 2,5 jaar. Het RIVM meldt: ‘Een eerste infectie met het virus komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden. Enkele dagen na besmetting ontstaat hoge koorts (39,0-40,5 °C), zonder overige specifieke ziekteverschijnselen. De koorts zakt vrij plotseling waarna in sommige gevallen rode vlekjes en bultjes ontstaan in het gezicht en op de romp. De vlekjes en bultjes kunnen zich uitbreiden naar de armen en nek. Ook kan de infectie gepaard gaan met een milde luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals.’ De vlekjes gaan na 2 dagen vanzelf weer weg.

Verschil

Maar wat is nu het verschil tussen de 5e en 6e ziekte? Het grootste verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte is dat de vijfde ziekte begint met rode vlekken en verder weinig symptomen kent, terwijl de zesde ziekte begint met een paar dagen flinke koorts. Daarna krijgt het kind pas vlekjes te zien op zijn of haar lijfje. Opvallend is dat het kind met de 6e ziekte ondanks de koorts, zich nog redelijk goed voelt en kan spelen. Daarom heb je misschien niet door dat je kind last heeft van deze vlekjesziekte.

Wat moet je doen?

Meestal gaan dit soort ziektes vanzelf over. Je kind zal minder eetlust hebben dan normaal en meer willen slapen: laat dit lekker toe. Het is wel belangrijk dat je kind genoeg drinkt: misschien wel meer dan normaal. Zeker omdat het soms gepaard gaat met spuitluiers, is het belangrijk dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt. Trek je kind ook niet te dikke kleding aan en laat het niet onder een te warme deken slapen. Je kind mag gewoon buiten spelen, maar zorg dat het niet andere kinderen kan besmetten. Het is niet nodig om iets te geven waar de koorts lager van wordt. De koorts kan geen kwaad.

Bron: RIVM, Thuisarts

In samenwerking met Mama Magazine