Wat betekent het als je baby rode poep heeft?

13.06.2024 15:25

Als moeder maak je je vaak zorgen: wat als de kleur poep van je kind opeens verandert? Moet je dan naar de dokter? Want je kunt het misschien vies vinden, maar ja, poep zegt wel iets over de gezondheid van de darmen van je baby. Wat als de kleur van de poep van je baby rood is?

Als je baby rode poep heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te bepalen of de rode kleur afkomstig is van bloed of van iets anders zoals voedsel.

Voeding kan dit veroorzaken:

  • Rood voedsel: Als je baby recentelijk rood voedsel heeft gegeten, zoals bieten, tomaten, of rood gekleurde snacks, kan dit de ontlasting rood kleuren. Dit is dan niets om je zorgen over te maken.
  • Voedingsmiddelen met rode kleurstoffen: Sommige babyvoeding of drankjes bevatten rode kleurstoffen die de ontlasting kunnen beïnvloeden. Denk goed aan wat je kind in de afgelopen 24 uur heeft gegeten of gedronken.

Komt het niet van voeding? En ziet het rode eruit als bloed of oud bloed? Trek dan gelijk aan de bel. Dit kan er aan de hand zijn:

  • Rectale fissuren: Kleine scheurtjes in de huid rond de anus, vaak veroorzaakt door constipatie of harde ontlasting, kunnen kleine hoeveelheden bloed veroorzaken die de ontlasting rood kleuren.
  • Melkallergie: Sommige baby’s kunnen allergisch zijn voor koemelk of andere voedingsmiddelen, wat kan leiden tot bloed in de ontlasting.
  • Infecties: Bacteriële infecties zoals Salmonella of E. coli kunnen bloedige ontlasting veroorzaken.
  • Intussusceptie: Dit is een ernstige aandoening waarbij een deel van de darm in een aangrenzend deel schuift, wat bloedige ontlasting kan veroorzaken. Dit vereist onmiddellijke medische aandacht.
  • Andere medische aandoeningen: Hoewel zeldzaam, kunnen aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten (IBD) ook bloed in de ontlasting veroorzaken.

Wanneer ga je naar de dokter met rode poep bij je baby?

 1. Observeer en analyseer: Noteer wat je baby heeft gegeten en of er andere symptomen aanwezig zijn zoals buikpijn, koorts, of veranderingen in gedrag.
 2. Raadpleeg een arts: Als je niet zeker weet of de rode kleur afkomstig is van voedsel of als je vermoedt dat er bloed in de ontlasting zit, neem dan contact op met een arts. Dit is vooral belangrijk als de baby andere symptomen vertoont zoals koorts, braken, of als de baby duidelijk ongemak heeft.
 3. Verzamel een monster: Indien mogelijk, bewaar een monster van de rode ontlasting om aan de arts te laten zien. Dit kan helpen bij het stellen van een diagnose.

Zoek onmiddellijk medische hulp als je baby naast rode ontlasting ook een of meer van de volgende symptomen heeft:

 • Ernstige buikpijn of krampen
 • Frequente braken
 • Sufheid of ongebruikelijke slaperigheid, dus alleen maar willen slapen
 • Uitdroging (droge mond, weinig tot geen plas in de luier)
 • Aanhoudende huilbuien of prikkelbaarheid

Hoewel rode ontlasting bij een baby soms onschuldig kan zijn, is het altijd het beste om voorzichtig te zijn en medisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende ernstige oorzaak is.