Wat betekent het als je baby een trillend lipje heeft?

14.02.2024 20:57
baby trillend lipje

Je kunt je als moeder van een baby al snel zorgen maken: doe je alles wel goed? En is je baby wel gezond? Iets onschuldigs als een trillend lipje kan je nog onzeker maken.

Want wat betekent het als je baby een trillend lipje heeft?

Het heeft best wat redenen, blijkt.

Baby met trillend lipje

Een trillend lipje bij een baby kan verschillende oorzaken hebben en kan een normale reactie zijn op bepaalde dingen die er om hem of haar heen gebeuren. Het kan ook een teken van een onderliggend probleem. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

  1. Honger of vermoeidheid: Een trillend lipje is meestal een teken zijn dat de baby honger heeft of heel moe is. Sommige baby’s laten dit liptrillen zien als ze hongerig zijn en klaar zijn om te eten, of wanneer ze moe zijn en behoefte hebben aan slaap.
  2. Kou: De andere meest voorkomende oorzaak: het koud hebben. Net zoals wij volwassenen dan rillen. Als een baby het koud heeft, kan dit zich uiten in een trillend lipje. Zorg ervoor dat je baby goed is ingepakt en warm blijft, vooral tijdens koude weersomstandigheden of als je je baby bijvoorbeeld net uit bad haalt. Gauw een lekkere warme deken om hem of haar heen wikkelen en lekker tegen je aan leggen. Dan is dat lipje zo weer gewoon rustig.
  3. Stimulatie: Sommige baby’s kunnen een trillend lipje laten zien als reactie op overstimulatie of wanneer ze te veel sensorische input ervaren. Dit kan optreden wanneer de baby te veel lawaai, licht of beweging ervaart. Dan is je kind gewoon overprikkeld.
  4. Emotionele stress: Net als volwassenen kunnen baby’s emotionele stress ervaren, en een trillend lipje kan een teken zijn van nerveus zijn, angst of ongemak. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in nieuwe of onbekende situaties. Ze vinden het dan heel spannend.
  5. Onderliggende medische problemen: In sommige gevallen kan een trillend lipje een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals neurologische problemen of spierzwakte. Als het trillen heel vaak voorkomt en/of ernstig is, of als het gepaard gaat met andere symptomen zoals moeite met voeden, slechte groei, of abnormale bewegingen, is het belangrijk om een arts te bellen voor advies.

Maak je dus niet te snel druk: meestal is er niets aan de hand. Kijk goed of je baby het koud kan hebben. Meestal is dat de oorzaak. En anders is het vaak honger of moeheid. Snel op te lossen, toch?

Bron: Ziekenhuis