Waarom de verloskundige iedere moeder waarschuwt voor het Shaken Baby syndroom

17.12.2023 13:54

Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt met je pasgeboren baby. Toch komt het Shaken Baby syndroom vaker voor dan je verwacht.

En dat doen ouders meestal zelf. Want dit syndroom is niet aangeboren, maar komt voor als ouders hun kind (per ongeluk) mishandelen.

Shaken Baby syndroom

Het Shaken Baby Syndrome (SBS), ook bekend als het shaken impact syndrome, verwijst naar het ernstige letsel dat kan optreden wanneer een baby of jong kind krachtig wordt geschud. Dit gebeurt meestal wanneer een volwassene, vaak uit frustratie of woede, een baby bij de schouders, armen of torso vastgrijpt en krachtig heen en weer rammelt. Het komt meer voor bij huilbaby’s, omdat ouders wanhopig worden.

Het schudden van een baby kan ernstige gevolgen hebben omdat de hersenen worden beschadigd. De hersenen van baby’s zijn extra kwetsbaar vanwege hun nog niet volledig ontwikkelde nekspieren en schedelstructuur. Het schudden kan leiden tot bloedingen in de hersenen, zwelling en schade aan hersenweefsel, bekend als traumatische hersenschade.

De gevolgen zijn serieus

De gevolgen van het Shaken Baby Syndrome kunnen variëren, maar omvatten vaak symptomen zoals braken, convulsies, ademhalingsproblemen, lethargie, verminderde responsiviteit en in ernstige gevallen zelfs de dood. Het is belangrijk om te benadrukken dat het schudden van een baby ernstige consequenties heeft en absoluut vermeden moet worden. Het hoeft niet te gebeuren. Het is altijd raadzaam om kalm te blijven, hulp te zoeken als dat nodig is en nooit een baby of jong kind opzettelijk te schudden. Het bewustzijn over de ernstige gevolgen van SBS heeft geleid tot educatieve inspanningen om ouders en zorgverleners te informeren over veilige omgang met baby’s en jonge kinderen.

Bron: Mayo Clinic