Vrouwen zijn blijer met hun thuisbevalling dan met bevalling in het ziekenhuis

17.10.2020 08:44

Geen twee bevallingen zijn hetzelfde en gelukkig kun je een hoop kiezen als je zwanger bent. Maar beval je nou liever thuis of in het ziekenhuis?

Als we de cijfers mogen geloven, lijkt een thuisbevalling ideaal. Van de vrouwen die thuis waren bevallen, keek slechts vier procent negatief terug op de bevalling. Bij de vrouwen die in het ziekenhuis bevielen, keek bijna een kwart negatief terug op de bevalling.

Alsnog naar ziekenhuis

Maar: dan weet je niet alle cijfers. Want meer dan de helft van de bevallingen die thuis beginnen, worden alsnog uiteindelijk in het ziekenhuis uitgevoerd. Dus het lijkt misschien romantisch en prettig om in je eigen huis je kind geboren te zien worden, maar in veel gevallen lukt dit niet en dan zijn vrouwen ontzettend teleurgesteld.  “Je wilt niet alleen weten hoeveel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling en hoe ze dat vonden, je wilt ook weten hoeveel vrouwen daadwerkelijk thuis bevallen. En hoeveel vrouwen weten nou dat tijdens een eerstelijns bevalling van het eerste kind nog ruim 60 procent naar het ziekenhuis wordt verwezen?”, aldus onderzoekers.

LEES OOK: Waar ga jij bevallen en wat zijn je opties?

Accepteren

Hoe graag je het ook wilt; lees je altijd goed in. Vier op de tien zwangere vrouwen wordt al tijdens de zwangerschap naar het ziekenhuis verwezen: vaak gaat het dan om meerlingen of een medische geschiedenis bij de moeder. De rest van de vrouwen begint aan een eerstelijnsbevalling en dat kan thuis, in principe. Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar tussen de 15 en 20 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland volledig thuis. Ontzettend mooi als het lukt, maar klamp je niet aan het idee vast. In het ziekenhuis is je bevalling net zo speciaal en voor je het weet (hopelijk) ben je weer thuis, met je kleintje(s).

Bron: Scientias