‘Mijn beste vriendin heeft mijn kind maar één keer gezien. Dat doet pijn’

02.04.2024 11:32

Je bent beste vriendinnen en deelt al zoveel jaar lief en leed: maar dan komen er kinderen. En dan verandert er veel. ‘Mijn vriendin is ontzettend lief en gezellig, maar ze is niet zo geïnteresseerd in mijn baby. Ze is nu bijna 1,5 jaar en mijn vriendin heeft mijn dochter pas een keertje gezien.

Toen kwam ze op kraamvisite en was ze net geboren. We wonen niet bij elkaar om de hoek, dat maakt het ook niet makkelijker. Maar ik vind het lastig dat ze zo weinig interesse toont in wat voor mij het belangrijkste ter wereld is. Mijn gezin.

Ik probeer me er niet zoveel van aan te trekken, want ja, ik snap het: we zijn allebei druk. Zij heeft ook een druk leven met haar baan en haar twee jongens, haar man en haar familie, en ja, logisch dat die tijden veranderen. Maar ik vind elkaars kinderen zo weinig zien nu wel een ding worden. Wat heb je dan nog voor echte vriendschap? Toen haar kinderen klein waren kwam ik bijna elke week wel langs, gaf ik haar baby een fles, kwam ik lunchen of thee drinken. Dus ik voel wel dat die band wat dat betreft niet wederzijds is.’ Veel moeders begrijpen haar frustratie: ‘Ik zou dat ook lastig vinden. Je kinderen zijn het grootste deel van je leven. En iedereen is druk, maar als je geen tijd meer voor elkaar wilt en kunt maken, tja, dan zou het voor mij wel prima zijn om die vriendschap af te kappen. Het is toch niet helemaal normaal om iemand dan nog je beste vriendin te noemen? Als je elkaars leven gewoon niet kent? Het doet pijn dat ze gewoon weinig moeite doet om mijn allerliefste kindje te leren kennen.’

Wat zeggen experts hier over? ‘Communicatie is cruciaal. Bespreek openlijk met je vriend(in) hoe belangrijk het voor je is dat hij of zij betrokken is bij het leven van je kind, zelfs als het op afstand is. En wees ook begripvol. Erken dat het leven soms complex is en dat iedereen zijn eigen uitdagingen en prioriteiten heeft. Het gaat niet altijd om de frequentie van ontmoetingen, maar eerder om de diepte van de connectie en de oprechtheid van de gevoelens die erbij horen. Dus zelfs als je beste vriend(in) je kind slechts één keer heeft gezien, hoeft dat niet te zeggen dat ze niet veel om jou en je kinderen geeft.’