Dit is volgens onderzoek het ongezondste wat je een baby te eten of drinken kan geven

09.07.2024 11:59

Je wilt natuurlijk het beste voor je baby, maar soms sluipt het er misschien bij in, en voor je het weet geef je je kleine iets heel ongezonds. Zonder dat je er bij stilstaat. En dat gebeurt zeker als je ook al oudere kinderen in huis hebt. Volgens onderzoek is het ongezondste wat je een baby te eten kan geven suikerhoudende dranken.

Suikerhoudende dranken zijn alle vloeistoffen die toegevoegde suikers bevatten. Dit omvat frisdranken, vruchtensappen met toegevoegde suiker, sportdranken, energiedranken, en zelfs sommige gezoete theeën en melkdranken. Hoewel deze dranken misschien aantrekkelijk lijken vanwege hun smaak, zijn ze bijzonder schadelijk voor baby’s en ook nog voor 1-jarigen.

1. Slecht gebit

Baby’s die suikerhoudende dranken consumeren, lopen een verhoogd risico op tandbederf. De suikers in deze dranken kunnen zich ophopen op de tanden en tandvlees van de baby, wat leidt tot gaatjes en andere tandproblemen. Dit kan de mondgezondheid van een kind ernstig beïnvloeden en kan leiden tot pijn en ongemak.

2. Overgewicht

Het drinken van suikerhoudende dranken kan bijdragen aan overgewicht en obesitas, zelfs bij zeer jonge kinderen. Deze dranken bevatten vaak een hoge hoeveelheid calorieën zonder enige voedingswaarde, wat kan leiden tot een onevenwichtig dieet en gewichtstoename. Obesitas bij kinderen kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hoge bloeddruk en hartziekten.

3. Dan willen ze niets anders meer

Het geven van suikerhoudende dranken aan baby’s kan hen slechte voedingsgewoonten aanleren die moeilijk te doorbreken zijn. Ze kunnen gewend raken aan de zoete smaak en andere gezonde dranken zoals water of melk afwijzen. Dit kan hun algehele voedingspatroon negatief beïnvloeden en hun inname van essentiële voedingsstoffen verminderen.

4. Kans op diabetes

Regelmatige consumptie van suikerhoudende dranken kan de insulineresistentie verhogen en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vergroten. Dit is een ernstige gezondheidszorg, vooral gezien het feit dat de basis voor deze ziekte al in de kindertijd kan worden gelegd.

Verschillende studies hebben de schadelijke effecten van suikerhoudende dranken op de gezondheid van baby’s en jonge kinderen aangetoond. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics toonde aan dat kinderen die regelmatig suikerhoudende dranken consumeren een aanzienlijk hoger risico op obesitas en slechte tanden hebben. Een andere studie van de American Heart Association benadrukte de noodzaak om de inname van toegevoegde suikers bij kinderen onder de twee jaar volledig te vermijden om hun gezondheid op lange termijn te beschermen. Af en toe een koekje is heus niet erg, maar vermijd wel drankjes waar veel suiker in zit, want er zit echt meer zoetigheid in dan je denkt.

Wat je dan wel geeft?

Voor baby’s onder de zes maanden is moedermelk of flesvoeding de beste en enige benodigde bron van voeding. Beide bevatten alle essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Vanaf zes maanden kan water worden geïntroduceerd als een gezonde, calorie-vrije hydraterende drank. Het is belangrijk om te beginnen met kleine hoeveelheden en geleidelijk te verhogen naarmate de baby ouder wordt.

Hoewel het het beste is om baby’s niet aan vruchtensappen te introduceren tot na hun eerste verjaardag, kunnen ongezoete vruchtensappen in beperkte hoeveelheden worden gegeven. Het is belangrijk om deze sappen te verdunnen met water en ze alleen als een speciale traktatie te geven – heel af en toe, dus. Zeker niet elke dag.