Vergroot twee keer op één dag seksen de kans dat je zwanger wordt?

25.01.2022 14:01

Als je zwanger wilt worden hou je nauwkeurig in de gaten wanneer je ovulatie plaatsvindt. En dan wil je natuurlijk op die juiste dag seks hebben. Maar is het slim om vaker dan een keer op een dag te seksen, zo rond je ovulatie? 

Of kun je ook zoiets krijgen als: te vaak seks is niet goed?

Niet te vaak

Sommige experts raden het aan om het niet vaker te doen dan 1 keer per dag, anderen zeggen juist dat je het maar beter ’s ochtends en ’s avonds kunt proberen op de dag dat je ovuleert. Wat is nu wijsheid? In principe geldt gewone statistiek: hoe vaker je seks hebt, hoe meer kans dat er een zaadcel net op het goede moment bij je eicel komt.

Om je kansen om zwanger te worden te maximaliseren, kun je zo vaak als je wilt seks hebben tijdens je vruchtbare periode: dat wil zeggen de 4-5 dagen voor je eisprong en de dag erna. Seks tijdens de rest van je cyclus, inclusief de luteale fase en je menstruatie, leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot zwangerschap, maar als je er toch zin in hebt, go for it. Elke keer dat je geslachtsgemeenschap hebt, wordt er nieuw sperma in je vaginale kanaal gebracht – sperma dat mogelijk je eicel zou kunnen bevruchten – dus meer seks creëert doorgaans meer kansen op conceptie. Zelfs twee keer op één dag, dus.

Het is namelijk onzin dat te vaak ejaculeren het aantal zaadcellen of de kwaliteit van het zaad doet verminderen, dus maak je geen zorgen dat het te vaak is. De kans dat je zwanger wordt is het grootst als je 2 dagen voordat je ovulatie is seks hebt, op de dag dat je ovuleert weer én twee dagen daarna.

Paar dagen nodig

Sperma blijft een paar dagen aanwezig in je vagina, dus zelfs al seks je eerder dan je eisprong is, dan kan het alsnog lukken om een eicel te bevruchten. En denk ook niet te snel dat je deze maand ‘alweer te laat’ bent. Je eisprong is vaak nog wat later dan de LH-piek laat zien in een ovulatietest. Als je in ieder geval één keer in de drie dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans om zwanger te raken.

Bron: Ovia Health