Vera: ‘Ik geef mijn dochter van 7 jaar soms nog 1x per dag borstvoeding’

25.05.2021 13:07

Borstvoeding geven is prachtig: het is mooi als het je is gegund als moeder. De meeste vrouwen stoppen na 6 maanden met het borstvoeden van hun baby, en gaan dan over op flesvoeding.

Maar sommige moeders houden het een stuk langer vol dan dat eerste half jaar. En daar krijgen ze vervolgens commentaar op.

Geheim

Zo ook Vera. Ze geeft al 12 jaar lang ononderbroken borstvoeding aan haar vier kinderen. En zo ook nog aan haar dochter van 7. “Heel veel mensen weten dat ik Lise van 4 jaar nog borstvoeding geef, maar niet veel weten het van Iris van 7 jaar. Het is niet alsof Iris bij mij op schoot klimt wanneer ik in de voortuin een kopje koffie drink of als we visite hebben. De ene familie begrijpt het en de andere vindt het belachelijk. Voor mij is het belangrijk dat ik doe wat bij mij en mijn kinderen past. Ik laat me niet uit het veld slaan. Over het algemeen ben ik onzeker over mijn mening. Als iemand een opmerking maakt over mijn haar wil ik bij wijze van spreken al gelijk een afspraak maken bij de kapper, maar op het gebied van borstvoeding geven laat ik me niet van de wijs brengen. Dat is echt ‘mijn ding’.”

Lees ook
Krijg je een slimmer kind van borstvoeding of juist van flesvoeding?

Stoppen

Toch wil ze het zelf liever gaan afbouwen, bij al haar kinderen. “Borstvoeding geven betekent voor mij troost en warmte bieden aan mijn kinderen. Naast de extra voedingsstoffen die ze binnenkrijgen natuurlijk, hoewel dat voor Iris niet van belang is. Een paar jaar geleden kreeg ik het benauwd van het idee dat ik mijn kinderen op een bepaald moment niet meer aan de borst zou hebben. Ik dacht: ‘er moet een vijfde komen, anders is mijn identiteit weg’. Nu voel ik dat anders. Mijn identiteit komt nu ook uit heel andere dingen. Als Iris en Lise morgen allebei zouden stoppen, zou ik het prima vinden. Het tijdperk mag binnenkort afgesloten worden. Voor mezelf, maar ook voor mijn man. Mijn borsten zijn altijd een voedingsbron geweest. Borsten zijn voor de kinderen vond ik, maar de seksuele kant mag wel meer worden.”

Bron: Ze.nl